Мераците за балотаж на повечето кандидат-кметове изглежда ще си останат мераци, тъй като аз се надявам да обединим сили и още от 26 октомври да започна да работя, заяви на пресконференция вчера кандидатът на ГЕРБ за втори кметски мандат Пламен Стоилов. Той предрече, че новият период от неговото управление ще започне с летящ старт, а планът му е да запази високото темпо на работа и ускоряването на развитието на града.
Стоилов представи отчета си за управлението през последните 4 години в присъствието на заместниците си Страхил Карапчански, Наталия Кръстева, Иван Григоров и Даниела Шилкова, както и пред част от кандидатите за общински съветници от ГЕРБ. Докато е в предизборна кампания неговите функции поема зам.-кметът Димитър Наков. Като свои успехи Стоилов посочи пробива при „Кауфланд“, който трябва да е готов до 2 седмици, и реконструкцията на кръговото кръстовище до полицията, която трябва да приключи до средата на декември. Сред дейностите, възвърнали европейския облик на града, са още ремонтите на ул.“Александровска“, площад „Батенберг“, бул.“Тутракан“, благоустрояването на междублоковите пространства, детски площадки и реконструкцията на тапата на Дунав мост. Като постижение Стоилов посочи прехвърлянето на Текето, хижа „Приста“ и Чифлишкото езеро, които вече са общинска собственост, както и довършването на зала „Булстрад Арена“.
„Бюджетът на Община Русе за четири години е увеличен с 20%, привлечени са над 200 милиона лева по проекти, а размерът на приходите е нараснал също с близо 20%. За Русе и региона има планиране до 2027 година“, коментира Стоилов. 
Амбицията за втория му кметски мандат е отново в Русе да влязат 200 милиона лева, като вече за половината пари общината има готови проекти. Сред приоритетите е благоустрояването на кея и цялостното преасфалтиране на улиците, като акцент е сложен на кварталите. Освен това всеки кмет на село ще разполага със 100 000 лева. Една от големите цели е летището, което вече е собственост на общината, да бъде пуснато, като за целта Стоилов увери, че се водят сериозни, но конфиденциални преговори. Идеята била летището да придобие модерен европейски облик от среден клас.
„Ще заложим също на екосигурността като пример за това е изграждането на Регионален кризисен център по проект с Гюргево, който ще се помещава в сградата на бившата гимназия по жп транспорт. Там ще бъде монтирана модерна система с датчици и сензори, които ще извършват ежедневен мониторинг на въздуха и водата и ще имаме картина на въздушния фон. По този начин ще бъде упражнен ефективен контрол, вместо да се чака държавните институции да си свършат работата“, посочи Стоилов. Той за пореден път заяви, че няма да допусне нито едно предприятие да замърсява Русе, но съзря и нотки на конспирация.
„Има вече пуснати писма до Окръжна прокуратура, ДАНС и МВР за това, че Регионалната инспекция по околната среда и водите се залива от фалшиви сигнали за замърсявания. Трябва да се проследи и как се е стигнало до три огнища, на които са палени големи количества гуми и кабели. Няма по-гнусно нещо от това да се гавриш с русенци за въздуха“, коментира Стоилов.
Както е известно, той ще бъде и водач на листата с кандидати за общински съветници. След него са зам.-кметът по комунални дейности Наталия Кръстева, Бедрос Пехливанян, Кирил Панайотов, зам.-кметът по културата Иван Григоров, Емил Милушев, Йорданка Даневска, Ервин Чакърян и председателят на последния Общински съвет Васил Пенчев. С усмивка Стоилов се похвали, че ГЕРБ вече има спечелени две кметски места на територията на община Русе, тъй като в Басарбово и Ново село има само по един кандидат за кмет - настоящите управници Николай Колев и Мариела Йорданова.