Дълго време подценявана от съвременната наука, ароматерапията отново е на върха, особено във Франция, където хората се отнасят с повече недоверие към лекарствата.

Френският лидер в ароматерапията се нарича "Puressentiel" и се ръководи от Марко и Изабел Пачони. Техният "бестселър" представлява спрей - смес от 41 етерични масла. В момента в създадената преди 10 години фирма вече работят около 100 души. Тя има пет филиала в Европа, а през 2014 оборотът й стигна 70 млн. евро. "Puressentiel" се стреми отвори филиал в Канада, като се има предвид, че канадският пазар е огромен.

Ароматерапията предлага преди всичко да облекчи и предотврати редица болки и неразположени в ежедневието - хрема, ангина, главоболие, безсъние, стрес, артритни болки, ухапвания от насекоми. "Puressentiel" увеличава изследванията си за ефикасността и толерантността на своите продукти, работейки съвместно с болници, но поставяйки си все пак ограничения. Няма да лекуваме болни, но ще влияем на околната среда на болните, посочва компанията. В Германия например вече трийсетина болници използват етерични масла като странично влияние особено при възрастни хора. "Човек забелязва, че цените са по-ниски отколкото с обикновените фармацевтични продукти", казва германската лекарка Моника Вернер, без да крие, че много от нейните колеги все още са скептични.