Работник е загинал след тежка злополука в русенско предприятие. От трите инцидента, станали през юли и август, това е единственият случай, завършил трагично, съобщи вчера Георги Георгиев, главен инспектор в Инспекцията по труда. Драмата се разиграла на 27 август, когато в цех за производство на стоманобетонни изделия един от работниците тъкмо запълнил кофражната форма. 46-годишният мъж се намирал в обсега на действие на 20-тонен мостови кран, с който се премествали запълнените кофражни форми. В този момент въжето на крана се скъсало и макарата - тежката метална кука на крана заедно с двете ролки и кожуха на кутията - полетели надолу и се стоварили върху мъжа. При това работникът не си бил сложил каската, която получил в началото на смяната, когато бил проведен и задължителният инструктаж за работа. 
Човекът веднага бил откаран в болница, но медиците били безсилни пред тежката травма и часове по-късно той починал. 
Незабавно започнахме проверка и още първите данни показаха, че кранът не е минавал периодични проверки, каза Георгиев. В Инспекцията по труда очакват официалните резултати от експертизата на техническия надзор, но вече е ясно, че последният технически преглед на крана е правен през далечната 2005 година. Кранът веднага е спрян от работа, спряна е и вибромасата в цеха, която също не била обезопасена, а вибрациите създавали предпоставки за злополуки, обясни Георгиев.
Другите два инцидента са в село Красен и в русенски цех. При първия мъж паднал от неправилно поставено скеле, докато монтира вентилационна система на читалището. Човекът вече е изписан от столична болница, където е бил лекуван, и вече е добре, коментира Георгиев. При втория случай перка на необезопасен вентилатор закача два пръста на работник и го наранява.