Резултатите от последните замервания са показали, че замърсявания и вредни газове над нормите излизат от дейността на производителя на масла „Лубрика“. Нарушението било засечено, след като на комина на завода била поставена преносима инсталация. Това е станало ясно на спешната среща, която се проведе вчера в Министерството на околната среда и водите, разказа за „Утро“ народният представител от ГЕРБ Светлана Ангелова.  
Дискусията за обгазяването на града се проведе по инициатива на екоминистерството и в нея участваха зам.-министър Красимир Живков, директорът на РИОСВ Лилия Атанасова и депутатите от ГЕРБ Пламен Нунев, Светлана Ангелова, Свилен Иванов, народният представител Юлиян Ангелов от името на възпрепятствания Искрен Веселинов и депутатът от Реформаторския блок Румен Христов. Свикването на спешната среща вероятно е индикация, че рекордния брой сигнали за обгазяване в нощта срещу 15 септември, протестът на негодуващите русенци и писмото, с което русенските депутати настояват за незабавни мерки и разкриване на замърсителите, вече са дали резултат.
На срещата е представена хронология на постъпилите сигнали, проверки и нарушения от 2013 година насам, като е посочено, че френската компания за авточасти „Монтюпе“ е глобявана неведнъж за нередности. Актовете за около 70 000 лева не били обжалвани, а плащани, с което дружеството признава, че е един от замърсителите на въздуха, обясни Ангелова. И на срещата обаче е обърнато внимание, че обгазяването не идва само от френската компания, а поне от още едно място.
Засега индикациите сочели, че вероятен друг замърсител на въздуха е „Лубрика“, след като вече са засечени изпускания на вредни вещества над нормата. Предстои обаче дружеството да бъде обстойно проверено, за което свидетелства и информация на сайта на РИОСВ. В нея се казва, че екип на инспекцията извършва проверка за спазване условията в комплексното разрешително на „Лубрика“ ООД. Друг екип проверявал потенциалните източници на неприятните миризми. 
От екоинспекцията са обяснили на срещата, че подозират и малки производства, които също тровят въздуха. Категорично е заявено и че ако „Монтюпе“ продължава със системното замърсяване, срещу него ще се предприемат по-остри мерки.
Ангелова заяви, че ще настоява още другата седмица да се запознае с резултатите от проверката и ще държи на сайта на РИОСВ да се публикуват актуални данни от проверките.
Директорът на РИОСВ Лилия Атанасова потвърди за „Утро“, че късно вечерта в четвъртък и вчера сутринта са взети проби от въздуха. Те ще бъдат изпратени в Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/ за анализ. Пунктовете, от които са взети проби, са при тенис кортовете на „Алея Възраждане“, при Подстанцията в „Здравец-Изток“, в района на Руското консулство и на бул.“Скобелев“. Допълнителни измервания са правени и с преносим газ-анализатор на Регионална лаборатория при ИАОС.
Проверките в Източната промишлена зона продължават, съобщиха още от РИОСВ. В същото време обясниха, че усещат политизиране и истеризиране по темата с миризмите, като не отричат, че е имало реален проблем на 14 срещу 15 септември и че работят по неговото разрешаване.
От Окръжна прокуратура заявиха за „Утро“, че още преди масовите оплаквания от последните дни е била назначена проверка за качеството на въздуха. Тя е започнала по сигнал и обхваща сочения за проблемен район в КТМ. Представители на държавното обвинение бяха категорични, че тяхната роля в подобна ситуация започва, след като компетентните институции засекат източника на замърсяване. Едва тогава прокуратурата е в правомощията си да се намеси и прецени дали в случая има престъпление.