Великобритания, САЩ и Франция са игнорирали предложение на Русия Башар Асад мирно да отстъпи властта в Сирия преди три години. Бившият президент на Финландия и лауреат на Нобеловата премия Марти Ахтисаари твърди, че руски дипломат е представил плана за оставката на Асад на среща на Съвета за сигурност на ООН през февруари 2012 година. Западните сили обаче били толкова убедени в насилственото сваляне на сирийския лидер,че отказали да започнат преговори по предложението, добавя Ахтисаари.Ако твърденията на бившия финландски държавен глава са верни, то кървавият сирийски граждански конфликт е можело да бъде разрешен по мирен път още преди три години, пише „МейлОнлайн”, като се спасят стотици хиляди живота, предотврати се възхода на „Ислямска държава” в страната и дори бежанската криза в Европа. 

Ахтисаари твърди още, че той е преговарял с посланиците на петте постоянни страни-членки на Съвета за сигурност на ООН през февруари 2012 година – сред тях е бил и руският посланик Виталий Чуркин. В хода на срещата Чуркин е представил план от три точки за стартиране на мирни преговори между Асад и бунтовническите групи, като в хода им е щял да бъде намерен „елегантен начин”, по който президентът да подаде оставка. 

Независимо, че оттеглянето на Асад е било позитивно нещо за Великобритания, САЩ и Франция, по думите на Ахтисаари, нито една от западните страни не е пожелала да подкрепи плана за оттеглянето на сирийския лидер, защото всичките били убедени, че падането му от власт от ръцете на бунтовниците е било само въпрос на дни или най-много на седмици. 

„Това бе една безвъзвратно изгубена възможност през 2012 година. Нищо не се случи, защото, според мен, всички бяха убедени, че Асад ще падне от власт до седмици и не е необходимо да се предприема нещо допълнително”, каза Ахтисаари пред Guardian. 

Ахтисаари също изрази убеденост, че Чуркин е говорил от името на руския президент Владимир Путин, защото срещата им се състояла почти веднага след пристигането на руския дипломат от Кремъл.