Румъния не успя да се справи с интеграцията на ромите, но в момента поема ангажимент да интегрира в обществото мюсюлмани. Това каза бившият държавен глава на страната Траян Бъсеску пред местната телевизия Б1.

Бъсеску предупреди, че културните белези на мюсюлманите са много силни и те трудно могат да се приобщят към румънското общество. Според него "Румъния с приемането на бежанци поема много рискове в областта на сигурността". "Тази бежанска вълна е рискова. Не всички са терористи, но между тях има и такива - терористи. Този, който смята, че може да интегрира мюсюлмани, които са живеели в арабска среда, много се лъже.
Трябва да си признаем и да бъдем искрени. Ние се провалихме при интеграцията на ромите, а сега ще интегрираме хиляди хора, които изповядват различна от нашата религия. Това е трудно. По-добре да бъде обвинен в ксенофобия, отколкото в глупост", каза още Траян Бъсеску.

Румънският президент Клаус Йоханис и премиерът Виктор Понта открито се противопоставиха на предложението на ЕК за разпределение на мигранти по квоти.
Днес в Букурещ ще се проведе заседание на Върховния съвет по национална сигурност, който ще обсъжда проблема с бежанците. /БГНЕС