„Ще настоявам да бъдат предприети всички мерки за установяване на замърсителите на града, както и съответните институции да предприемат ефикасни и ефективни мерки за недопускане на това замърсяване. Моята позиция е същата като на гражданите и няма да позволя никой да се заиграва със здравето на русенци. Няма по-голяма наглост от това да замърсиш града на 15 септември, когато децата тръгват на училище. Затова съм написал остро писмо до РИОСВ и съм казал, че искам в 3-дневен срок установяване на нарушителя и мерките, които се вземат, като то е с копие до областния управител“. Това коментира кметът Пламен Стоилов във връзка с обгазяванията на града през последните дни.
Темата бе повдигната от депутата от „Атака“ Любомир Владимиров на вчерашните консултации за назначаване на секционните избирателни комисии. Той поиска да знае какво се случва с въздуха на Русе, установени ли са замърсявания, какви санкции ще понесат виновните предприятия. Политиката е политика, консултациите са консултации, изборите са си избори, но на първо място трябва да се погрижим за здравето на русенци, категоричен бе Владимиров. 
Кметът посочи, че е направил справка, която показва, че от 3 октомври миналата година до момента в общината са постъпили 36 сигнала с едно и също съдържание - замърсен въздух, като всеки от тях е препращан на компетентната институция РИОСВ. През тази една година, въпреки че не е в компетенциите и правомощията на кмета, съм провел серия от срещи с ръководството на „Монтюпе“, което се обявява официално и неофициално за един от основните замърсители. Ясно и категорично им е заявено, че ако замърсяват града, ще настоявам компетентните институции - областен управител, РИОСВ, екоминистерството, да предприемат най-крутите мерки спрямо тези замърсители, каза още Стоилов. 
Няма как да имаш специализирана техника, мобилни, стационарни лаборатории и да не може да определиш кой е замърсителят, още повече, че става дума за замърсител, който се получава при обработване на нефтопродукти, коментира Стоилов изявлението на екоинспекцията, че не може да определи втория замърсител при последното обгазяване на 14 срещу 15 септември. Колкото и да сме индустриален град, фирмите са няколко. Това е задължение на институциите и затова получават заплати. Като кмет няма да допусна да не си изпълнят задълженията към русенци. Ако не си свършат работата, ще настоявам Министерството на околната среда и водите да се намеси с допълнителна техника, да бъдат предприети мерки, включително и затваряне. Няма да търпим повече това замърсяване, което е повече от три години, категоричен бе кметът. 
Стоилов посочи, че е разговарял много остро и с началника на кабинета на директора на „Монтюпе“, като им е изпратено и писмо с копие до областния управител, с което се иска да дадат писмено становище и да кажат какви мерки са предприели. Това е фабрика с десетки милиони печалба за миналата година и за тях не би трябвало да е проблем да си решат тези въпроси, коментира кметът. 
Той заяви, че ако има доказателство, че „Монтюпе“ замърсява, категорично застава зад исканията на русенци за най-строги мерки, включително и затваряне на производства. Докато аз съм кмет, няма да допусна да работи предприятие, което замърсява града. Разбира се, аз не мога да го затворя, това е работа на областния управител, на компетентните институции, каза още Стоилов.
Владимиров също бе категоричен, че държавните институции трябва незабавно да се задействат, тъй като не може предприятията през нощта „по терлички“ да пускат вредни емисии във въздуха на Русе. Още днес трябва да се спре наглото поведение на тези предприятия, каза той. 
Стоилов посочи, че всички замърсявания стават по една и съща схема. До момента няма ясна и категорична позиция за това кой е замърсителят. Единствено има някакви данни за „Монтюпе“. Аз имам друга предварителна информация, която съм подал на РИОСВ, за още две-три фирми, които замърсяват не само въздуха, но изпускат води и в канализационната мрежа. Сигурен съм, че Окръжна прокуратура ще се самосезира и ще бъде извършена проверка, за която Владимиров настоява и зад чието искане заставам и аз, каза още Стоилов. 
Кметът увери, че всичко онова, което е ангажимент на общината, се изпълнява стриктно по закон. Не се издава документ за производство, без да има съответните становища и да е съгласувано. По отношение на другите проблеми в КТМ ясно сме заявили, че няма да допуснем по никакъв начин разширяване на производството или ново производство, което е в разрез с правилата и което носи дори половин риск за гражданите, каза още той. 
Стоилов заяви, че никой няма да получи разрешение за производство, инвестиционно намерение или каквото и да е, без да има пълна гаранция за спазване на екологичните условия. Тези, които имат разрешение, са го получили при представяне на гаранции, че ще ги спазват. Това, че си спират филтрите и си отварят отдушниците, за да правят икономии на средства, че си изливат фекалните води в канализацията за дъждовни води, за да не дават средства за пречиствателни станции, са действия, за които се съставят наказателни постановления. Затова институциите трябва да си свършат работата и категорично заставам зад искането на гражданите да бъдат и затваряни предприятия при констатиране на такива действия и налагане на максимални глоби, каза в заключение Стоилов.