17 септември 2015 ще е нашият 27 септември 1987. Събираме се пред Халите и тръгваме към площад „Свобода“. Така група граждани обявиха във Фейсбук планирания протест под наслов „За чист въздух в Русе“. Причината стана наглостта на промишлеността, която преля чашата и градът бе масирано и рекордно обгазен на 14 срещу 15 септември. С проявата на нетърпимост, която е обявена за четвъртък от 18 часа, хората сравняват настоящето на Русе с мъчителните хлорни обгазявания отпреди 28 години.        
„Вечерта на 14 септември бе последната ни капка търпение. Аз лично, като излязох на улицата след 21 часа, си помислих, че се е спукал газопровод и всеки момент ще се чуе взрив отнякъде. Живея на центъра и когато се прибрах, всичко бе просмукано от миризмата. Не искам да ме уверяват колко е безвредно и не са опасни нивата на замърсяване“, написа във Фейсбук организаторът на протеста Виктор Стоянов и призова на мястото на протеста да няма партии и всеки да излезе да покаже недоволството си като гражданин. 
Със сухота в гърлото и насълзени от лютива миризма очи са се събудили през нощта на понеделник срещу вторник и жителите на кв.“Здравец Изток“, които са спели на отворени прозорци, оплакаха се в редакцията на „Утро“ самите хора. Неприятните миризми са започнали да се усещат ден по-рано, докато в малките часове и вчера сутринта са станали кошмарно тежки. Част от хората споделиха, че са се обаждали няколко пъти на зеления телефон и на централната телефонна линия на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/. 
Оплакванията им от обгазяване бяха потвърдени от изнесената от екоинспекцията официална информация, откъдето стана ясно, че за 12 часа са подадени рекорден брой сигнали. 
„В периода от 20 ч на 14 септември до 9 ч на 15-ти на дежурния телефон на РИОСВ-Русе постъпиха 53 сигнала за неприятни миризми. Сигналите са основно от кварталите „Възраждане“ и „Здравец Изток“. От 21 ч до 23.30 ч на 14 септември дежурен екип извърши проверки на фирми, разположени в Източната промишлена зона и Индустриалния парк. На 15 септември са сформирани три екипа, които продължават обходите в индустриалните зони. Открит е един от потенциалните източници на неприятните миризми. От регионална лаборатория Русе е изискано да се извърши замерване на качеството на атмосферния въздух с мобилна лаборатория в кварталите, чиито жители се оплакват“, съобщиха от екоинспекцията. И заявиха, че след като проверките приключат и бъдат получени протоколите от измерванията, резултатите ще бъдат оповестени допълнително. Очаква се това да стане най-рано в началото на следващата седмица.
Още с подаването на сигналите хората споделиха, че са били уведомявани, че източникът на зловонията този път не е само френската компания „Монтюпе“. Такова предположение изразиха и експерти от РИОСВ. Впрочем френското дружество е било обект на проверка през целия вчерашен ден.
„Обикновено хората оприличават неприятните миризми от „Монтюпе“ като от бакелит, на изгоряло. Тази сутрин обаче оплакванията бяха повече като за зловония от нефтопродукти“, заяви за „Утро“ началникът на отдел „Управление на отпадъците и опазване на почвите“ инж.Любомир Атанасов. Той обясни, че извънредната проверка на екоинспекцията ще продължи поне до края на седмицата и всяка фирма от Източна промишлена зона ще бъде инспектирана една по една.
Мобилната станция, която измерва показателите на въздуха в широк диапазон, към момента е разположена в кв.“Възраждане“, а след това ще бъде преместена и в кв.“Здравец изток“. Стационарната станция до Руското консулство не отчитала никакво замърсяване, но нейните възможности били доста ограничени.
„Няма как да остане скрит източникът на миризмите, тъй като дори и в момента на изпускането им да не сме засичали, то фирмите водят документация, дневници и електронни записи, от които стават ясни производствените им процеси“, обясни Атанасов.  
Директорката на РИОСВ инж.Лилия Атанасова заяви, че е много трудно да докаже кой е другият замърсител на въздуха, освен френската компания „Монтюпе“, която вече е санкционирана неведнъж.