Бившият шеф на Регионалната инспекция за околна среда и води Дауд Ибрям е кандидатът за кмет на Русе и водач на листата за общински съветници на ДПС, каза на пресконференция вчера депутатът и областен лидер на партията Ферихан Ахмедова. На втора и трета позиция в листата са сегашните общински съветници Айдоан Джелил и Айлин Абилова, а четвъртото място е за бившия общински лидер Самир Кадиров. ДПС ще има кандидати за кметове и в осемте общини в областта, като във Ветово, Сливо поле и Борово те са номинирани от хората чрез анонимна анкета. „Тази година направихме едно нововъведение -  повсеместна анкета с отворени въпроси сред жителите на населените места - кой искат да е кмет и защо, какви са очакванията им. Идеята ни беше не да номинираме човека, който ние искаме, а този, когото хората искат. Надявам се, че този път резултатът ще бъде много по-добър. Издигаме кандидати и в осемте общини в Русенска област с ясното съзнание, че не навсякъде можем да реализираме кметове, но искаме да видим в съответната община ДПС каква позиция има, колко хора стоят зад дадения кандидат. Така ще можем да имаме реална представа за това колко хора биха ни се доверили, както и доколко можем да въздействаме върху политическите процеси в съответната община“, обясни Ахмедова. 
За кметския стол във Ветово ще се бори младежкият лидер на областната структура д-р Мехмед Мехмедов. Той е настоящ общински съветник, като Ахмедова подчерта, че е един от най-харесваните кандидати. В Борово партията издига Силвия Гезмиш, която е била зам.-кмет на общината два мандата. За доверието на жителите на Сливо поле ще се бори бившият директор на Областна дирекция „Земеделие“ Левент Исмаилов, който е и бивш общински зам.-кмет, а в момента се занимава с частен бизнес.
На всички жители на трите градчета са били раздадени анкетни карти, но отговори са върнали 35% от тях. Ахмедова сподели, че нейните впечатления показват, че хората не участват достатъчно активно в тези инициативи. Ако са по-активни, управлението ще стане по-добро. Недостъчната гражданска активност е една от причините за не добро управление, допълни тя. Сред основните проблеми, които хората са посочили в анкетите, са инфраструктурата, екологията и земеделието.
В Бяла ДПС залага на бившия зам.областен управител Айлян Карамехмедова, в Две могили на 37-годишния фелдшер Мехмед Мехмедов. В Иваново в битката за кметския стол влиза Айгюле Мехмедова, която втори мандат е общински съветник, а в Ценово Шафкет Даудов, който работи в частна фирма. 
Депутатът от ДПС посочи, че на местата, където има балотаж, ще подкрепят личности, които ще допринесат за развитието на дадената община, без значение от коя партия са. Тя коментира, че партията има шанс във всички общини, тъй като излиза с най-качествените си кандидати. Не ни трябват фигуранти и хора, които само ще вземат заплата, без да променят живота към по-добро, каза още Ахмедова, като допълни, че ще водят позитивна кампания.