Доживотен затвор при специален режим е присъдата, с която петчленен състав на Русенския окръжен съд наказа 39-годишния Пламен Петров за смъртта на първородната му дъщеря Пламена. Бившата му съпруга и мащеха на 7-годишното момиче Емилия Георгиева бе призната за виновна, че е стояла безучастно на компютъра докато детето е пищяло и молело за милост, вместо да се намеси и да опита да спре безмилостния бой. За това, че Емилия не е направила нищо във фаталния Великден, за да спаси Пламена от убийствените удари и ритници на баща си, 34-годишната жена бе осъдена на половин година пробация, по време на която трябва да положи 150 часа общественополезен труд. Присъдите са само на първа инстанция и със сигурност ще бъдат обжалвани. 
Делото срещу бившите съпрузи Пламен и Емилия започна от нулата на 1 юни, след като Апелативният съд във Велико Търново откри нередности при първоначалното му разглеждане в Русенския окръжен съд и го върна за повторен старт. С това съдиите на втора инстанция отмениха 16-годишната присъда, с която Пламен бе наказан на 27 януари, а Емилия бе оправдана. 
Пламена е била унижавана и бита на няколко серии още от сутринта на фаталния Великден
Пламен и Емилия се събудили на 20 април 2014 година от поредната караница между сестричките Пламена и Десислава. Мащехата им силно се подразнила от детските писъци и започнала да измисля наказания на буйното 7-годишно момиче.
Впрочем самата Емилия сочи в показанията си, че домакинската работа и грижите за децата й идвали в повече, като особено й тежало поведението на Пламена, която непрекъснато викала и целият блок чувал крясъците й, дори когато й сресвала косата. Докато 4-годишната Деси била добро дете. След поредната кавга между сестрите Емилия накарала Пламена да измие чиниите, а впоследствие детето изяло няколко шамара. По-късно й казала да седне да чете, но тъй като не се справяла добре с уроците, отнесла забележки и нова серия наказания от баща си.
Подстрекател за крайните възпитателни мерки била
мащехата Емилия, която често се оплаквала на Пламен от непокорната му дъщеря
Първо детето трябвало да стои с вдигнати ръце, после да коленичи върху начупени орехови черупки, а в останалото време отнесла удар с точилка и с дръжка на метла. Докато семейството обядвало, Емилия се ядосала за пореден път от поведението на Пламена. Тогава видяла детето, че разсипва лука от салатата по пода. Затова напълнила една лъжица с лук и я натикала в устата му. По-късно Емилия се оплакала, че вече й е писнало да готви и накарала Пламена да я отмени в домакинските задължения.
„Детето е било унижавано още от сутринта и било подложено на изключителна физическа болка. Не мога да разбера как може едно дете в присъствието на родителите си да е карано да прави кафета на баща си и неговия приятел, който му е на гости, после наведнъж да му се измислят различни задачи - ту да мие чинии, ту да чете, ту да готви, защото майката я мързи“, посочи прокуратурата.
„Вие сте лоши“ било едно от последните неща, които Пламена казала на баща си и мащехата си
Думите излезли от устата на детето, след като през целия ден било обиждано и наказвано. Жестокият побой бил съпроводен от ритник с обувка в детското лице. След като момичето било повалено на земята, докато баща му продължавал да го налага, гостът в дома обърнал главата на 4-годишната Деси, за да не се шокира от агресивната гледка. В същото време мъжът викал на Пламен да спре да бие Пламена и му обяснявал, че ако продължава да я налага ще я убие. Фатален за нея бил ритник в гърдите, който й разкъсал малкото детско сърчице. 
„През онзи ден побоят е нямал нищо общо с пошляпването и ежедневните възпитателни мерки, които си е позволявал Пламен преди това. Дотогава детето не е било посинявано, нито е имало два хематома в мозъка, от които също е можело да умре. Не е имало белези от бой по устните, брадичката, гърба, ръцете и краката. Пламен е действал с извънредна ярост, което е знак, че е желаел да сложи край на оплакванията, които са съпровождали деня и били свързани с Пламена. Въпреки че не е имало причина, която да отключи агресията на бащата, детето е отнесло тежки предсмъртни мъки от ударите му. Собствената му дъщеря го е молила да спре да я бие, чужд човек му казал да спре, но вместо да ги послуша, той продължил да действа коравосърдечно“, пледира прокуратурата и поиска доживотен затвор за Пламен като изтъкна, че след като излежи 20 години присъдата му може да бъде преразгледана. 
Обвинението бе категорично, че в думите на Емилия, че била спала докато бащата налага зверски дъщеря си, няма логика. И че всъщност доказателствата сочат, че мащехата е стояла на компютъра, докато до нея се е разигравала ужасяващата ситуация.
Такива трагедии се случват откакто свят светува и ще продължат да се случват
С тези думи започна пледоарията си адвокатът на Емилия, който посочи, че най-тежкото е, че едно дете няма да прекрачи прага на училището днес, на първия учебен ден. Но обърна внимание, че казусът бил сложен, какъвто е и животът. 
„Пламен е обикалял по контейнерите за храна, дрехи и играчки, за да осигури нормален начин на живот за дъщерите си. В такива случаи и една лъжица с лук може да стане повод за кавга, след като този лук е купен с последните стотинки, а детето го е плюело по земята. И Пламен, и Емилия са с тежки психически проблеми, макар според експертизата да се казва, че той страда от психическо заболяване в широкия смисъл на думата. Пламен не е имал идея да убие детето, за да има как Емилия да усети, че има опасност за него и да се намеси, за да го спаси. Всичко е започнало като нормален пердах“, пледира още защитникът на Емилия и посочи, че при предишни ситуации, когато мащехата се е намесвала в споровете, самата тя е отнасяла шамарите. Нещо повече - било й казвано да не се бърка във възпитанието, на което Пламен залага. Освен това адвокатът бе категоричен, че пробацията, с която законът предвижда да бъде наказана Емилия за престъпното си бездействие, е безсмислена присъда. 
Адвокатът на Пламен отново обърна внимание, че мъжът е учил в помощно училище и е чест пациент на Психодиспансера, не е служил в казарма заради умствените си проблеми, пенсионер е по болест и е освидетелстван с 80% нетрудоспособност, а и е фамилно обременен с психични заболявания. Затова поиска престъплението, за което е обвинен бащата, да бъде преквалифицирано като убийство по непредпазливост.
При втория дубъл русенските магистрати прецениха, че Пламен е убил дъщеря си умишлено
Докато при първоначалното разглеждане на делото съдът реши, че той не е действал с тази цел, но е можел да предположи докъде ще доведат ударите му. Тогава съдиите посочиха, че в част от случаите, след като я налагал Пламен й помогал - слагал студено месо върху раните й, а след като усетил, че не диша я взел на ръце и я закарал в Спешното. 
Един от основните спорове по делото беше дали Пламен е вменяем и може да носи отговорност за постъпките си. Затова и бе назначена повторна съдебно-психиатрична и психологична експертиза с трима експерти от Ловеч, тъй като първоначалното изследване на вещи лица от Варна не се хареса на адвокатите.
И повторните изследвания обаче бяха категорични - Пламен е бил с ясно съзнание, докато е пребивал дъщеря си и макар да е нестабилен емоционално, няма болест, която да му пречи да участва в делото, разбира какво върши и може да преценява постъпките си. Експертизата показа още, че на фаталния Великден той не е бил нито в афектно, нито в някакво шизофренно състояние, а има ясен, пълен и подреден списък от събитията, които са се случили.
„От 16 юни Пламен е настанен в отделението в Ловеч и все още е при нас по негово желание. В Белене е бил подложен на физическа и психическа агресия и натиск. 
От 60 дни той не е приемал лекарства, тъй като няма нужда да бъде лекуван 
от каквото и да е. В началото беше резервиран, но после се успокои и започнахме да водим качествена комуникация“, разказа пред съда едно от вещите лица. Експертът допълни, че Пламен не може да планира и да предвижда последиците от действията си. Стана ясно и, че ниското му интелектуално ниво води до дефицити в комуникацията, до лесно отключване на агресията и на примитивизъм в семейната среда. Това пораждало и трайните и системни проблеми вкъщи. Впрочем самият Пламен, който е четвърто от общо седем деца, бил жертва на строга и властна майка. И тъй като бил свикнал на такъв начин на възпитание и родителско отношение - такъв подход избрал и в своя дом.
„Ситуацията е започнала като сравнително тривиален семеен конфликт. Склонен съм обаче да вярвам, че Пламен не е целял смъртта на детето си. У него видях една естествена тъга и съжаление за случилото се. За него е характерна бързата смяна на настроенията - от гняв, бой до съжаление и помощ“, обясни още експертът. И обърна внимание, че ако някой е проявил воля да прекрати побоя над Пламена - било то с по-категорични викове или ако го беше дръпнал, вероятно е можел да бъде спасен животът на 7-годишното момиче. 
Спор възникна и покрай обстоятелството, че Пламен е лекуван в Психото от заболяване, от което експертите-психиатри са категорични, че не страда.
„Ние сме вещи лица, носим наказателна отговорност, а не сме търговски дружества като част от диспансерите. Изследвали сме детайлно състоянието му. Мога само да предполагам, но лечението от биполярно разстройство, което е констатирано в Русе, е проведено, за да бъдат отпуснати пари. Има случаи, когато се извършват хоспитализации без провеждане на лечение, като целта са 700 лева на пациент“, обърна внимание експертът.