Доматените канонади на Николай Колев – Босия срещу сградата на парламента са пред своя край, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева (ГЕРБ). Поетът, известен с доматените си протести, носи на всяка от акциите си съдебно решение, според което замерването с развалените зеленчуци е допустим акт на протест.

"За разлика от представителя на българското правосъдие, за мен това не е акт на протест, а е криминално проявено деяние и с удовлетворение споделям, че има досъдебно производство с възможност да приключи в съдебна фаза като наказателно производство срещу главния инициатор на този символичен "протест” и някои негови последователи”, заяви Цачева в неделя пред бТВ.
По думите й първата такава проява на Босия датира от 29 май т.г., което не е вярно – още през 2012 г. той беше арестуван пред НС с домат в ръка, като тогава случаят предизвика голям обществен интерес. Следващи акции на Босия бяха подкрепени и от други участници.
Цецка Цачева отбеляза, че българският парламент вероятно е единственият в ЕС, в който входът, през който минават депутатите, служи и за пешеходна зона.
"Тъжното е, че едновременно с полицейските служители, които са потърпевши от този вандалски акт, има пострадали и невинни граждани, които отиват на работа”, констатира тя.

Според нея в случая няма значение, че към НС летят домати, а не камъни – поругава се сграда на държавна институция, без значение дали ни харесват хората в нея, или не.