Екип от британски астрономи планира със съдействието на фонда на Юрий Милнер Breakthrough Initiatives да напише своеобразно "писмо до извънземните" с кратко описание на човечеството. То трябва да им помогне да ни открият в космоса. Учените обаче засега не са уверени дали такова писмо трябва да бъде изпращано, предаде Би Би Си.

В края на юли руският милиардер Юрий Милнер и британският космолог Стивън Хокинг лансираха проекта Breakthrough Listen, в рамките на който Милнер отпусна 100 милиона долара за търсене на извънземен разум. Проектът се основава на постигнатото досега от SETI.

Една от първите инициативи бе обявяването на конкурса Breakthrough Message. В неговите рамки Милнер и съмишлениците му предложиха на учени от цял свят да формулират кратко послание до извънземните. Целта му е да ги информира за съществуването ни и да им помогне да ни намерят. Наградният фонд е 1 милион долара.

Редица британски астрономи на конференция на британската секция на SETI в Лийдс предложиха заедно да формулират това послание. Учените се обединиха около идеята за създаване на специален комитет, който да подготви базовите моменти на това космическо "писмо в бутилка" и да реши в какъв формат да ето - буквено-цифров, графичен или друг.

Когато учените обсъждаха въпроса дали си заслужава да бъде изпращано подобно "писмо до извънземните", мненията им се разделиха поравно. Засега те не са постигнали единогласие по въпроса дали писмото трябва да бъде изпратено, или би застрашило човечеството.

Какъвто и да е отговорът на този въпрос, фондът на Милнер обещава да не изпаща до извънземните "писмото в бутилка", докато научният свят в широкия смисъл не постигне консенсус.

В случай, че британските астрономи спечелят конкурса, те ще вложат получените средства в проекта SETI за търсене на извънземен живот.

"Би било много наивно да се предполага, че извънземните ще долетят, за да ни изядат или да ни завладеят. Малко вероятно е. Какво може да се случи на практика - това, което е ставало през последните десетилетия, когато развита западна цивилизация се срещне с първобитни или слабо развити племена" - смята астрономът и философ Андерс Сандберг от Оксфордския университет, който е за изпращането на посланието до извънземните.

По думите му подобен риск е оправдан, тъй като нашата цивилизация е изправена пред много проблеми и по-развитите извънземни биха могли да ни помогнат със своя опит.