-Г-н Диков, защо си тръгнахте от "Нова телевизия"?
- Първо причината според ръководството на медията бе, че те не искат да имат външни продукции с публицистика, тъй като било скъпо. След като ми съобщиха това условие, разговарях с Дедие Щосел и му казах, че продуцентът на предаването е готов дори безплатно да работи за предаването, само и само да го има. Съгласихме се с условието, но се оказа, че и като вътрешна продукция не може да остане в ефир.

Тогава попитах да не би причината да е друга,

след като явно не е финансова. Отговориха ми, че са решили да заложат на по-млади водещи, с цел разширяване на младежката аудитория. По тази причина на мястото на "Дикoff" ще бъде преместена "Комбина" на Лора Крумова и Галя Щърбева. Разговорът продължи и добавих, че според мен причината е извън телевизията. Той ми отговори, че категорично няма такова нещо, защото никой не може да му повлияе. След това каза, че не може да ми предложи никаква работа, която да отговаря на моите качества, и по тази причина в петък сключихме споразумение за прекратяване на договора. В момента имам предложение за свое предаване в новата българска телевизия BIT. Преговаряме още, но засега договорките са за 3-часово ефирно време в петък вечер, като първата рубрика ще бъде "Стажантът".

- Обиден ли сте на "Нова"?
- Имахме договор за излъчване на "Дикоff" за още година, но той бе светкавично прекратен още в началото на август.

Най-нормалното нещо е, когато се подписваш с името си, да бъдеш коректен и да го изпълниш докрай, особено когато другата страна изпълнява фиксираните показатели в него.

Дори и да не си преценил нещо навреме, трябва да си береш плодовете, защото оттук нататък ще излезе, че всеки следващ твой договор ще бъде нестабилен.

- Вярно ли е, че обезщетението ви е 200 хил. лв.?
- Тук трябва да уточня две неща - съвсем умишлено в медиите се появи информация месец по-рано, че преговарям толкова дълго заради неустойка

от 200 хил. лв. Бързам да кажа, че: първо - 
неслучайно се появи тази стряскаща цифра, 
която е далеч от истината


и второ - не сме имали спор за обезщетението с "Нова", тъй като е фиксирано в договора.

Още в първия ни разговор Дидие каза, че няма да има спорове между нас, нито ще стигаме до съд. Така и стана.

Трябва да кажа нещо не заради мен, а заради екипа, че предаването "Дикoff", поне според пийпълметричната компания, която "Нова" използва за измерване на зрителския интерес, безспорно бе с най-висок рейтинг в целия съботно-неделен ефир и това може да се провери.

- Мислите ли, че причината за сваляне на предаването може да е заради политически натиск? 
- Не мога да го твърдя. Чувал съм разни варианти и цитати от влиятелни политици, които са давали изявления по мой адрес, но тъй като не съм сигурен, не мога да го кажа.

Сигурен съм, че рано или късно истината ще излезе наяве. Упорито вярвам, че причината е тази, която казва Дидие Щосел, защото другото би било много жалко и страшно.

Още в самото начало имаше опит за влияние върху съдържанието на предаването. Прави чест на продуцентите от "Телеман" - Боян Петков и Николай Русакиев, че твърдо застанаха зад мен и казахме, че или ще бъдем оставени свободно да правим предаването, или го спираме. И оттогава не е имало никаква намеса.

Имали сме пълната свобода да каним гости и да подбираме теми единствено по критерий на зрителския интерес. Не съм имал случай да бъда спиран да не казвам нещо или да ми е отказано да поканя някого.

- Тази свобода ви създава и проблеми понякога. Как върви делото с министър Божидар Лукарски?
- Делото започна в края на юли, мина първото заседание, на което той лично се появи. На 2 октомври е следващото заседание и ще се съдим. Мой адвокат е Татяна Дончева. Появиха се вече спекулации по тази линия и веднага искам да поясня, че съм й платил хонорар, съобразно тарифата й. В случая съм просто един от клиентите й и тя не ми прави услуга, защитавайки ме, за да я поканя в студиото.

Свикнал съм сметките ми да са чисти, за да мога съвсем спокойно да я критикувам утре като мой гост, ако се налага.

- Първоначално не обяви за какви точно клевети ще ви съди. Вече ясни ли са мотивите?
- Всичко бе посочено в иска. Първата причина е, че съм го нарекъл балкански шмекер, а останалите са подобни. Това най-много го е обидило. Но аз го нарекох така, защото той очевидно е заблудил премиера, че отива на работно посещение в САЩ.

Бойко Борисов е подписал командировката му за 8 дни, но посещението му е било планирано още преди да стане министър, следователно - той отива на почивка с прекрасното си младо и талантливо гадже.

Ползва държавни пари за тези 8 дни

и остава още 2 седмици точно покрай Коледа и Нова година. Попитах го в ефир и не пожела да даде обяснение. Във всяка държава това означава моментална оставка. Но в България е така - никой не му поиска обяснение.

Затова ще направим искане към съда министър-председателят Бойко Борисов да бъде призован като свидетел, ако адвокатът ми Татяна Дончева прецени, че трябва да го викаме.