Хората, които консумират повече риба са изложени на по-малък риск от депресия в сравнение с другите, сочи нов анализ на стари проучвания, цитиран от "Лайв сайънс".

В своя анализ изследователите разгледали 26 проучвания, обхващащи общо 150 278 души изследващи връзката между депресията и консумацията на риба. Десет от изследванията са проведени в Европа, седем – в Северна Америка, а останалите – в Азия, Океания и Южна Америка.

Когато учените анализирали изследванията, проведени в Европа, е установили, че

хората, които консумират повече риба са изложени на 17% по-малък риск от депресия, в сравнение с тези, които ядат по-малко риба.

"По-голяма консумация на риба може да бъде много полезна в първите стъпки в превенцията на депресията", пишат изследователите в проучването си.

Когато учените анализирали всички данни по пол, те установили, че мъжете, които ядат повече риба, са изложени на 20% по-нисък риск от депресия в сравнение с тези, които консумират по-малко. При жените тази цифра е 16%.

Въпреки, че са били намерени връзки между консумацията на риба и риска от депресия при анализа на изследванията в Европа, такива не са намерени при анализа на проучванията, правени на другите континенти.

Тъй като проучванията, включени в анализа са наблюдателни (учените не карат например хората да започнат да ядат повече риба и след това измерят въздействието ѝ), не може да бъде установена причинно-следствена връзка между консумацията на риба и депресията,

заявиха изследователите.

Авторът на анализа Фанг Ли от университета в Шандонг, Китай заяви, че учените не са имали и информация за видовете риба, които хората, участвали в проучванията са консумирали. Необходими са още изследвания, за да се види дали връзката между консумацията на риба и депресията варива, в зависимост от вида на рибата.

Не е ясно защо яденето на повече риба може да намали риска от депресия.

Но предишни изследвания предполагат, че омега-3 мастните киселини в рибата могат да променят структурата на клетъчните мембрани на мозъка. Освен това може да се окаже, че другите мастни киселини в рибата могат да променят активността на невротрансмитерите допамин и серотонин, които се смята, че участва в депресия, заявиха изследователите.

Вижте кои са най-полезните храни в България във видеото: