Президентът на САЩ Барак Обама не е знаел, че Държавният департамент е поискал от България и Гърция да затворят небето си за руски транспортни полети, а когато научил, бил разстроен от това, че външнополитическото ведомство на страната е започнало да действа без достатъчно съгласуване с останалите части на администрацията, пише Труд.Белият дом още няма окончателна позиция по въпроса за руската военна помощ за Башар ал Асад и е свикал в четвъртък заседание на Съвета за национална сигурност за обсъждане какъв да бъде планът за реагиране на очевидните признаци, че руснаците изграждат своя военно-въздушна база край Латакия в Сирия. Това разказва колумнистът на "Блумбърг" Джош Рогин, цитиран от ТАСС.

Междувременно бившият зам.-шеф на ЦРУ Майкъл Морел разкри, че България е спряла руските полети след намеса на САЩ, за което БЛИЦ съобщи вчера.

"Има три пътя за доставка на руско оръжие в Сирия - през Турция; през България и Гърция; през Иран и Ирак. Турците казаха „не“. САЩ се обърнаха към България и българите се съгласиха: никакви полети.", каза в интервю за американската телевизия CBS Морел.

Според Джордж Рогин американското разузнаване непрекъснато информирало президента, че Русия планира да изгради своя база край най-големия пристанищен град на Сирия, в която в следващите дни или седмици да разположи свои МиГ-31 и Су-25, с които да нанася удари по цели в страната. Вече е пристигнала част от оборудването, включително мобилни кули за авиодиспечерите, доставки за поддръжката на самолетите и сглобяеми жилища за стотици военни.

Но в администрацията във Вашингтон още не са решили как да подходят към този развой на събитията, твърди Рогин. Част от хората в Белия дом са за това да бъдат спрени руснаците в Сирия, докато други са за сътрудничество стях в борбата срещу "Ислямска държава", допълва авторът.

Първата група смятала, че военно сътрудничество с руснаците е равносилно на признание, че позицията на САЩ срещу оставането на Асад на власт се е провалила и се руските самолети ще атакуват опозицията под прикритието на действия срещу ислямистите. "Намеренията на руснаците са да задържат Асад на власт, а не да се борят с "Ислямска държава". Сега вече свалиха картите си", казв източник от администрацията.

Представителите на втората група не искали да се влошават още повече отношенията с Москва и сериозно смятали да приемат руската база като свършен факт, след което да се координират полетите с операциите в Северна Сирия на предвожданата от САЩ коалиция.