Доц.д-р Диляна Вичева е специалист „Уши, нос, гърло“. Тя е доктор на медицинските науки и председател на Българското ринологично сдружение. Преподавател е в Медицинския университет в Пловдив и част от екипа на Клиниката по УНГ в университетската болница.
Миналата седмица Българското ринологично сдружение проведе в Русе тридневен международен форум с участието на световни имена в ринологията. На него бяха обсъдени най-новите постижения в специалността „Уши, нос, гърло“ и беше подписан договор за двустранно сътрудничество между сдружението и Японското ринологично общество за научен обмен, практически дейности и специализации на млади учени.
Доц.д-р Диляна Вичева беше любезна да отдели от времето си, за да обясни за читателите на „Утро“ актуалните проблеми за лекарите от специалност УНГ и задачите на сдружението за обучение на специалисти и поддържане на европейско ниво в лечението на пациентите.


Целта на специалността „Уши, нос, гърло“ не е да излекува едно болно гърло или да смъкне висока температура, а да извърши ред операции, свързани с главата и шията, за да може да се постигне успешно лечение, каза пред „Утро“ председателят на Българското ринологично сдружение доц.д-р Диляна Вичева. В страната в момента около 25% от хората страдат от синузит. Бройката е голяма, защото пациентите не обичат да ходят на лекар, а си вземат от аптеките капки за нос и си мислят, че като си сложат от тях, ще се реши проблемът с хремата. Когато обаче това не стане, те се обръщат към ринолози, но синузитът вече ги е хванал и не ги пуска, обясни специалистът.
Затрудненото носно дишане е другият проблем на населението в България, каза още д-р Вичева. Това заболяване особено важи за децата. През периода 2003-2008 година са изследвани 1117 малчугани с временно или постоянно затруднено дишане, на които са направени повече от 2800 акустични ринограми. Установено е, че повечето от тях имат алергичен оток на носа и носоглътката, изкривена носна преграда или изразена аденоидна вегетация.
За да се постигне успех в лечението на носа, ние създадохме Българското ринологично сдружение /БРС/ през 2004 година, обясни д-р Вичева. В Европа все повече напредват новите техники за операции на носа и синусите и тенденциите за лечението на синузити, криви носни прегради, затруднено носно дишане и особено за заболяванията на носа и синусите в детската възраст. В този аспект години наред БРС поддържа много високо европейско ниво, тъй като ние сме част от Европейското ринологично сдружение.
Всяка година в България идват чужди специалисти в ринологията, като идеята им е да покажат на нашите лекари всички научни знания, които са придобили от лабораторни и клинични проучвания. Това особено важи за техниките при операции, защото е известно, че в България голяма част от студентите, които завършват медицина, отиват в чужбина и на практика ще дойде период, когато в страната няма да има млади ринолози. Затова идеята на БРС е, от една страна, да обучи българските лекари да поддържат европейско ниво при лечението на пациентите си, а от друга - чрез обучението се цели младите специализиращи доктори да бъдат запазени в България, посочи д-р Вичева.
В обучителните програми влизат и естетически операции на носа, но при тях целта не е само да се направи хубав нос, а да се запази функцията му, защото той претопля, пречиства и овлажнява въздуха, който слиза към белия дроб. За тази цел се правят и курсове на живо, които са трудни, защото трябва перфектна апаратура, която трудно се намира в страната, но пък в замяна увлича младите кадри и те с любов започват да работят върху специализацията си.