Над 3300 души преминаха сръбско-унгарската граница за последните 24 часа. 12 000 мигранти преминават през Македония за 48 часа. Тази сутрин в приемния център в Канижа, в непосредствена близост до унгарската граница, пристигнаха рекорден брой мигранти.

Според сръбската държавна телевизия в момента там има поне 5000 души. Всички те идват организирано с автобуси от Белград и лагерите в Прешево, в южната част на Сърбия, недалеч от границата с Република Македония. Настанените в центъра в Канижа остават много кратко време там. Само един на десет се настанява, всички останали веднага потеглят за Унгария.

Положението на автобусната гара в Белград е доста хаотично. Няколкостотин души чакат да потеглят с автобуси към Суботица и Канижа. Част от тях започнала да палят огньове, за да се стоплят, тъй като изминалата нощ бе доста хладна. Повечето от тях бяха под открито небе, защото няма достатъчно палатки и одеяла.

Унгарската полиция съобщи, че само за един ден 3300 души са прекосили зелената граница със Сърбия. Всички те се насочват към приемния център в Рьоске. Мнозинството от мигрантите са от Сирия, Пакистан и Афганистан. Срещу 20 души, включително и сръбски граждани е повдигнато обвинение за трафик на хора, срещу 3 – за фалшифициране на документи. 1 от мигрантите е с опасност за живота, след като стана жертва на пътна катастрофа тази нощ в околностите на Рьоске.

Мигрантите в момента могат да влязат в Унгария само през железопътния граничен пункт Хоргош-Рьоске. Останалата част от 175 км унгарско-сръбска граница вече е защитена с телена ограда.

Мигрантите бързат да влязат в Унгария, защото след 15-ти септември властите в Будапеща въвеждат много по-строги мерки срещу всички, които нарушат държавната граница. Границата ще бъда охранявана от допълнителни полицейски и военни части.

Унгарската армия вече започна и първите си обучения по границата със Сърбия., които имат за цел да докажат, че страната има капацитет да защити границите си, да спре нелегалната миграция и да спре трафикантите на хора.

От началото на годината в Унгария са пристигнали над 170 000 мигранти. Само през изминалия месец в страната пристигнаха над 50 000 души.

12 000 мигранти преминават през Македония за 48 часа.

Само през изминалия ден през територията на съседна Република Македония са преминали транзит около 6000 мигранти. Те са потеглили от приемния център в Гевгелия, на границата с Гърция към граничния пункт със Сърбия Табановце.

Днес се очаква нови 6000 души да преминат през територията на западната ни съседка. Всички мигранти пристигат край Гевгелия от съседна Гърция организирано с автобуси и влакове. 3300 от тях са използвали извънредните влакове на македонските държавни железници. Тази сутрин потегли нов влак за Табановце с 600 души. До края на деня ще има още извънредни влакове. Останалата част от мигрантите пътуваха с автобуси и таксита до Табановце.

Репортерът на БГНЕС информира, че от 19 юни до днес през Македония се преминали поне 80 000 мигранти.