Актьорът от русенския театър Иван Самоковлиев от днес влиза в ролята на мъдреца, създател на езотеричното християнство Петър Дънов. До няколко дни пък директорът на театъра - актьорът и режисьор Орлин Дяков, ще постави на главата си митрополитската корона на един от най-бележитите в по-новата история на страната владици - митрополит Стефан. Двамата русенци са поканени да се включат в снимките на новия сериал на Българската национална телевизия, които започват от днес. Малко по-късно към тях ще се присъедини още един от актьорите от „Сава Огнянов“ - Венцислав Петков, на когото е отредена ролята на един от българските генерали.
Русенци участват в снимките на сериала с работно име „Недадените“, който в 12 епизода ще разкаже драматичните колизии, свързани със спасяването на българските евреи по време на нацистката окупация. Сериалът спечели още през юли одобрението на Художествения съвет на БНТ в поредната конкурсна сесия. Ролите на русенските актьори макар и да не са сред главните, са знакови за събитията, за които ще разказва продукцията.
Всъщност, присъствието на Русе в художествената поредица е доста по-широко. Сценарист е Емил Бонев, когото мнозина помнят вероятно най-вече от „Пълна лудница“, където изпълняваше ролята на колоритния шеф на митницата Киро Слепото. Бонев е родом от Две могили, в Русе е завършил Спортното училище, но загърбва кариерата на лекоатлет заради голямата си любов - сцената, а след НАТФИЗ и Търговищкия театър става най-младият директор на Пловдивския храм на Мелпомена - до 2010 година. Съсценарист на сериала е синът на Бонев - Вито, двамата са и режисьори на продукцията. Вито пък е един от режисьорите на „7 часа разлика“. И за да продължим още „русенската връзка“, ще добавим, че една от главните роли в „Недадените“ е поверена на друго известно име, свързано с Русе - Камен Донев, на когото предстои заедно с Мариус Куркински да изнесе основната тежест на актьорското присъствие в новата историческа тв сага.