Елис Гури донесе първата квота за България от Световното първенство по борба в Лас Вегас. В кат. до 98 кг шампионът на планетата за 2011-а завърши пети, като в малкия финал отстъпи пред руснака Ислам Магомедов с 2:6.

Първите 5 във всяка категория вземат визи за Рио 2016.

Гури, който дълго лекуваше контузия, стартира с победа срещу поляка Павел Грзибицки с 3:0, на осминафиналите измъкна успеха от бившия командос Кейлър Райън Уилямс (САЩ) с 4:4, а на четвъртфиналите се справи Вилиус Лаури Найтис (Литва) - 8:3.

На полуфиналите победния ход на национал бе спрян от настоящия олимпийски шампион Хасем Резай (Иран) с 0:3, като той почти нямаше никакво време за почивка след последния си двубой с литовеца.

Освен това Гури бе задължен от реферите да бъде зашит, след като получена аркада още на осминафинала. В противен случай го грозеше дисквалификация.

"Радвам се, че успях да стигна до олимпийската квота. - - заяви Гури, който бе видимо уморен. - Това бе най-важното на световното в Лас Вегас. - На полуфинала имаше моменти, когато можех да взема точки и да спечеля срещата, но не се случи. Сега съм вече съм много по-спокоен и ще мога да се готвя цяла година за олимпийските игри. Надявам се, че Господ е запазил един медал за мен за догодина."

Само една победа раздели Явор Янакиев от квотата в кат. до 75 кг.

Бронзовият олимпийски медалист от Пекин 2008 загуби във втория кръг на репешажите от представителя на домакините Андрю Бисек с 0:1.

Асът ни загуби на старта в категорията от бронзовия медалист от Евро 2014 Марк Мадсон (Дания) с 1:5, който стигна финала.

Така в първия кръг от репешажите Янакиев се наложи над Тарек Абд Елсалам (Египет) с 5:0.

В кат. до 66 кг Константин Стас започна успешно срещу чеха Матюс Морбицер с 3:1, но след това загуби от Брайс Лий Садорис (САЩ) с 1:6 и приключи участието си.

В същата категория Давор Стефанек (Сърбия), чийто треньор е Стоян Добрев, спечели бронз и квота за олимпиадата.

След успеха Стефанек тушира от радост своя треньор, който пък бе изпратен с аплодисменти от българската агитка в "Орлианс Арена".