Да спре извеждането на деца от домовете за медикосоциални грижи и настаняването им в центрове от семеен тип, а Сметната палата да извърши пълен одит - това предложение на Патриотичния  фронт обяви вчера в Русе народната представителка Султанка Петрова. Вчера тя се срещна с директора на русенската болница д-р Иван Стоянов, с когото обсъдиха реформата в спешната помощ, и посети центъра за настаняване от семен тип „Приятелска подкрепа“. 
Петрова искала да посети и някой от трите центъра „Вяра“, „Надежда“, „Любов“, но не успяла да получи разрешение. Желанието на депутатката било да разплете трагичен случай на починало през април дете от център „Вяра“, за което Петрова получила сигнал в парламента от русенец. Според нея детето страдало от детски паралич и други заболявания, но състоянието му се влошило и починало в болница.
Доколкото знам, прокуратурата се е заела с този случай, каза депутатката. В центровете за настаняване от семеен тип всъщност няма семейна атмосфера, нито пък 24-часова медицинска грижа за тези деца, а те са бъдещето на България, патетично възкликна Султанка Петрова. Според нея един пълен одит може да продължи около месец, а след това извеждането на децата от домовете да продължи.