Моментната картина на българското здравеопазване може да бъде открита в материалите по делото за смъртта на 57-годишния служител в СОТ Драгомир Димитров. Година след като бил опериран заради сърдечно заболяване и в столичната клиника „Света Екатерина“ му поставили клапа, мъжът се почувствал зле. Нито личният му лекар, нито невролог, нито кардиолог, нито дежурни медици в болницата и спешните кабинети обаче успели да го диагностицират и да му предпишат адекватно лечение, след което да се възстанови. Напротив - според прокуратурата виновен за смъртта на Драгомир е джипито му д-р Борислав Тодоров, който му предписал медикаменти, които били противопоказни на клапно протезиран човек като него.
Тежкият случай е отпреди точно 3 години. На 9 септември 2012 година мъжът започнал да се оплаква от сериозна болка. Близки го закарали на преглед в „Мобилмед“, където лекар му бил инжекция. Агонията продължила да се засилва на следващия ден, когато негов колега от СОТ взел Драгомир от дома му и го закарал до личния му лекар. Мъжът трудно се движел, оплаквал се от схващане и не можел дори да отвори вратата на колата. Джипито го пратил на рентген, а след това му предписал лечение с медикаменти. Бил му и първата от общо три обезболяващи инжекции. А след посещението при личния лекар колегата му охранител го качил на ръце до апартамента му на седмия етаж. Ден-два по-късно на помощ на Драгомир се притекъл друг негов колега, който отново го завел в кабинета на личния лекар за поредната инжекция.
Според прокуратурата предписаното от джипито лечение не е било съобразено със сърдечното заболяване на пациента и приеманите от него медикаменти след кардиологичната операция. Драгомир доживот трябвало да пие лекарство, което било за разреждане на кръвта, а смесването му с предписаните от личния лекар инжекции било недопустимо. Обвиненията срещу медика са, че не е прегледал обстойно пациента си, нито се е интересувал дали приема лекарства.
През последните дни от живота си мъжът посетил невролог, който го посъветвал да влезе в болницата и категорично се възпротивил на желанието му да му изпише още инжекции. Въпреки направлението за хоспитализиране от болницата отказали да приемат Драгомир като отложили с няколко дена постъпването му. Приемът му бил планиран за 17 септември, когато по ирония на съдбата той издъхнал. 
След перипетиите в болницата мъжът посетил и личния си кардиолог. Направени му били и на две места кръвни изследвания, които показали, че кръвта му не се съсирва. За това свидетелствали и хематомите, които започнали да се появяват по тялото му. Получил и кръвоизлив в мозъка. Освен тежки схващания навсякъде, Драгомир започнал и да не вижда. Негови близки разказаха пред съда, че са усетили медицински цинизъм, докато са се опитвали да търсят лечение на мъжа. В крайна сметка той изпаднал в кома и въпреки кръводарителските акции, които подхванали колеги и роднини, на 17 септември починал.
Според прокуратурата у Драгомир е започнала да се развива инфекция, която никой лекар не е успял да открие и излекува.
Вчера, когато делото срещу 55-годишния личен лекар започна в съда, двамата му адвокати направиха опит процесът да бъде прекратен. Според тях обвинението срещу доктор Тодоров не е конкретно и ясно и той не знае точно за какво да се защитава. Адвокатите посочиха и че усещат правна дискриминация, тъй като престъпното нехайство можело да се открие у останалите лекари, които са преглеждали покойния мъж, но не и в личния лекар, който е единственият обвинен за причиняването на смърт по непредпазливост. Съдът обаче сметна, че обвинителният акт, дълъг 33 страници, е подробен и ясен и не прекрати делото.
Освен това адвокатите на доктора се възпротивиха от участието в процеса на жената, с която Драгомир е живеел на семейни начала. Според юристите делото е тежко, по него има да се разпитват 22-ма свидетели и включването в делото й като граждански ищец, който претендира за обезщетение от 100 000 лева, само ще го затормози. Затова посъветваха вдовицата да изчака лекарят да получи присъда на последна инстанция и ако бъде признат за виновен и осъден, да заведе ново дело с претенция за парична компенсация. Въпреки възраженията на адвокатите, съдът конституира Цветанка Енчева като граждански ищец и частен обвинител. Дъщерята на покойника Ирена Б. е отказала да предяви иск за обезщетение срещу доктора, обвинен за смъртта на баща й. Впрочем Драгомир е тъст на прокурора от Русенската районна прокуратура Христо Матев.
Заради големия брой свидетели, които трябва да бъдат разпитани в съда, делото ще продължи днес и утре. С това обаче няма да се види неговият край, тъй като лекарите, които са изготвили експертизите по делото, вече са писали до съда, че са ангажирани до края на септември. А без тяхното явяване в съдебна зала няма как да се стигне до развръзка.