10 хиляди фенове пяха "Калашников" и "Буба мара" с Горан Брегович и неговият Оркестър за сватби и погребение край Петропавловския манастир над Лясковец в събота вечерта.

Световно известният изпълнител бе гост на феста на скарите, който се проведе от 1 до 6 септември на манастирските поляни. Той пристигна у нас от Испания за по-малко от 24 часа и единствения си концерт.

Самолетът му кацнал в 13.05 ч. в събота на летище Букурещ, а оттам композиторът се отправилс автомобил директно към Велико Търново. В елит мчестен ресторант похапнал сирене по шопски и сач по традиционна рецепта. Починал си няколко часа в арбанашки хотел, преди да се отправи за саунд чек.

За участието си звездата не предявил никакви претенции. В бекстейджа искал единствено да му бъдат осигурени бели кърпи, с които избърсваше потта си по време на двучасовите изпълнения.

Брегович излезе минути след 21 часа на сцената, след като Иво Папазов Ибряма и оркестър "Тракия" подгряха публиката до краен предел. По време на шоуто, той зарадва почитателите си с най-популярните си хитове. 6 пъти бе викан на бис от публиката.
Въпреки умората, той позира за снимки с българските си фенове. Горан Брегович отлетял от Букурещ за Белград в неделя сутринта, часове след концерта.