Д-р Венцислав Георгиев е завършил Медицинския университет в Плевен през 1996 година. През 1998-а той започва работа в Многопрофилната болница в Русе като хирург. След две години се прехвърля в урологията, а през 2009 година придобива специалност уролог. От 2014-а д-р Венцислав Георгиев е началник на отделение „Урология“.

- Д-р Георгиев, кои са характерните урологични заболявания?
- От характерните урологични заболявания, които са по-голямата част от патологията, която лекуваме в отделението по урология, на първо място поставям проблемите с простата при мъжете и бъбречно-каменната болест при двата пола. Онкологичните заболявания като карцином на пикочен мехур, на простата, на бъбреци и други също са сред приоритетите на отделението и много често се налага да оперираме.
- Какъв е процентът на раковите заболявания при мъже и жени?
- Процентът на жените с онкологични заболявания е по-малък от този при мъжете, но често пъти и при тях се налага да оперираме карциноми на пикочен мехур и бъбреци. В отделението лекуваме и изпускане по малка нужда при жените. Това става чрез слинг операции, които се правят и в АГ комплекса, защото проблемът е граничен и пациенти попадат и при гинеколози, и при уролози. Основно обаче жените идват при нас с бъбречно-каменна болест.
- Има ли бум на пациенти с проблеми на простатата?
- Това заболяване вече не е най-големият бич за мъжете и като цяло се забелязва спад в операциите при доброкачествено увеличаване на простата. Това се дължи на факта, че все по-голяма част от пациентите с подобен проблем се обхващат още в доболничната помощ от джипитата и с тях се започва медикаментозно лечение, което отлага операциите на простатата. Когато обаче туморът на простатата е злокачествен, но е открит навреме, пациентът подлежи на операция. Ако ракът е в по-напреднал стадий, болните се подлагат на химио- и лъчетерапии.
- Кои урологични операции бележат ръст?
- Ръст бележат хирургичните интервенции за карциноми на пикочен мехур, тумори на бъбреци. 
- Какво е съотношението мъже-жени при урологичните болести?
- Различно. За бъбречната болест съотношение мъже-жени е 60:40, тоест патологията е малко по-често срещана при мъжете. Разликата обаче не е съществена. За онкологичните заболявания честотата при мъжете също е по-голяма. Това най-вече важи за карцином на пикочен мехур, който засяга и двата пола. При бъбречно-каменната болест водещи отново са мъжете, защото те злоупотребяват с тютюнопушене и алкохол. Работната им среда също допринася за вдигане на  процента на болните. 
В последните години обаче все повече използваме безкръвни операции за лечение на камъни в бъбреците, уретера или в пикочния канал. Хирурзите разбиват камъните по ендоскопски път, като през естествени отвори се достига до камъка и се натрошава чрез ултразвукови сонди. Има и машини за външно разбиване на камъни.
- Колко е най-големият камък, който сте премахнали от пациент в урологията?
- Най-големият камък бе изваден от пикочния мехур на мъж чрез операция. Той беше с диаметър 8-9 см и бе заел почти целия му пикочен мехур. Доскоро го пазихме, но понеже беше мек, се разруши с времето.
- В кой сезон имате повече пациенти в отделението?
- Факторът сезонност, който бе водещ в минали години, вече отпадна и по-всяко време на годината легловата база в отделението е заета.
- На какво се дължи това?
- Като цяло русенци са увредени и имат много придружаващи заболявания като хипертонии, белодробни, сърдечни и онкологични болести. Доста от тях през лятото имат затруднения в уринирането, бъбречни кризи, наличие на кръв в урината. Тези заболявания се обострят именно през този сезон и ние ги разглеждаме като синдром на долните пикочни пътища, който ангажира пикочен мехур-простата-пикочен канал. Затова когато поставяме диагноза, ние разглеждаме заболяването именно като такъв синдром. 
- Кои фактори влияят за появата на синдрома на долните пикочни пътища?
- Когато заболяването на пикочен мехур, простата, пикочен канал или на бъбреци вече е налице, злоупотребата с алкохол е пагубна за пациента. Проблем оказва още обикновената питейна вода в Русе, която е много варовита и често ускорява заболяването на някой от тези органи. Затова ние препоръчваме на пациентите да пият минерални и изворни води. Климатът в града и региона също допринася за обострянето им.  
- Колко легла има в отделението?
- 22, но 15-16 от тях винаги са заети. Понякога дори стигаме до 29-30 пациенти, за които слагаме допълнителни легла.
- Персоналът достатъчен ли е за толкова много пациенти?
- В отделението сме седем лекари и десет сестри, но като цяло персоналът не е достатъчен. Ние сме оперативно отделение и трябват доста хирургични и анестезиологични екипи. Дефицитът на кадри обаче не е само за нашето отделение, а за цялата болница и дори за цялата страна.
- Въпреки недостига на лекари и медицински сестри, колко пациенти са минали през урологията за миналата година и колко са те за първите осем месеца на 2015-а?
- За миналата година за лечение в отделението са били 1315 човека. До края на август обаче те са 900, което показва, че ще надхвърлим бройката за 2014-а.