Две премиерни постановки със сигурност ще привлекат вниманието на русенската театрална публика. Те ще поставят интригуващи акценти в програмата на театъра, като представят една от най-новите пиеси на български автори - „Бяло върху бяло“ на Майя Праматарова, и образец на вечната класика в световната драматургия - „Сирано дьо Бержерак“ от Едмон Ростан. 
Всъщност, първото представление след продължителната лятна ваканция ще бъде още на 17 септември - от 19 часа на Голямата сцена в Доходното здание русенските актьори ще покажат комедията на Жан Барбие „Помощ, жена ми е луда!“. Постановката е на Орлин Дяков, а в главната роля публиката ще аплодира обичания български комик Христо Гърбов. Спектакълът се играе вече трети сезон - впрочем, неговата премиера е била точно преди три години на същата дата, на която русенци ще го гледат сега. 
На 23 септември от 19 ч в зала „Константин Димчев“ ще се състои първата премиерна вечер на „Бяло върху бяло“ - удивителната драматургична импресия, вдъхновена от изключителната, макар и не особено позната поезия на една от емблематичните световни поетеси - Емили Дикинсън. Ето какво каза авторката Майя Праматарова: „Премиерата на „Бяло върху бяло“ ще е на 23 и 24 септември на сцена „Константин Димчев“. 
Помня летящата походка и проникновен поглед на Диди
заразителен с енергията на дара си. Неговото окуражаващо „Давай напред! Смело!“ ще е с нас в премиерни дни. Не пропускайте да дойдете на тази съкровена среща с актрисите Лидия Стефанова и Мариана Крумова, които с истинско майсторство ще ни преведат през мъгливите пространства между столетията, за да проумеем нещо повече за себе си днес“. 
Майя Праматарова, която вече има самолетен билет от Ню Йорк до София и й предстои да си запази и билет за автобуса от София до Русе, пише пиеси, литературна критика и анализи, превежда. Била е драматург на театрална работилница „Сфумато“ и Народния театър „Иван Вазов“, главен редактор на алманах за изкуство Et Cetera. Нейни пиеси са поставяни в Ню Йорк, Чикаго, Лиеж, Москва, Торонто. Гост-лектор и хоноруван преподавател в университети в България, Русия, САЩ и Франция в това число, а също е кореспондент на „Артефир“ и „Христо Ботев“ в БНР и е съосновател на onewaytheater.us и post.scriptum.ru. 
Ето какво разказва авторката за своята пиеса „Бяло върху бяло“ в интервю за вестник „Култура“: „Имах силно желание да посетя дома на Емили Дикинсън в Амхърст, който е отворен за публика, но не съм допускала, че това може да доведе до пиеса. 
Емили почти не е напускала своя дом 
и битува мнение, че дори не е съзнавала колко голяма поезия създава. Да, тя понякога е мятала стиховете си в чекмеджето между конците и губерките, но пък колко внимателно е подбирала думите, колко редакции е правила, докато е търсила най-точната. Докосването се случи, когато влязох в стаята й, още нереставрирана, остъргана до мазилка преди ремонта, но с останала тук-там боя по стените - жълта охра от времето на Емили. Нещо щракна в мен и не можах да се освободя, докато не започнах пиесата. Свързах се с Антоанета Войникова, която дари великолепните преводи на Цветан Стоянов. Но в един момент спрях да пиша, защото осъзнах, че не мога да пиша за Емили. И оттам тръгна същинската пиеса, която се опира на документи - писма и стихове, но в много по-голяма степен - на въображаемото, което ражда възбуденото съзнание на една Бездомна жена, която винаги чете. Бездомността тук е колкото конкретна, толкова и обща категория, характерна за мен самата и за глобалния ни свят“.
В спектакъла, за премиерата на който Майя Праматарова избра русенския театър, участват актрисите Мариана Крумова и Лидия Стефанова, с които авторката се познава от годините работа в „Сфумато“. Русенец е и режисьорът Венцислав Асенов, който по принцип работи в София, а сценографията е на Росица Грънчарова. Втората премиера на „Бяло върху бяло“ ще бъде на 24 септември. 
На 25 септември от 19 ч в камерна зала „Слави Шкаров“ за русенските зрители предстои 
един интересен подарък - той се казва „Шоуто на Ники Урумов“ 
и представя своеобразна панорама на искрометното творчество на комика. 
Официалното откриване на новия театрален сезон е предвидено за 28 септември, когато от 19 ч на Голямата сцена в Доходното здание ще се вдигне завесата за премиерата на „Сирано дьо Бержерак“ на френския драматург Едмон Ростан. Историята на печалния поет ще бъде разказана от актьорите Мариана Крумова, Виттория Николова, Ралица Константинова, Петя Венелинова, Любомир Кънев, Александър Узунов, Ивайло Ненов, Крум Берков, Йовко Кънев, Йордан Крушков, Кадри Хабил, Виктор Иванов, Симеон Дамянов. Главната роля е поверена също на русенец, но който от години играе на столични сцени и тв екрани - любимеца на публиката Герасим Георгиев-Геро. Постановката е на 
именитата българска режисьорка Бина Харалампиева
която е поканила в своя постановъчен екип талантливата сценографка Елица Георгиева и композитора Асен Аврамов. Предстоящата премиера е натоварена с очаквания да се превърне в едно от запомнящите се театрални събития тази есен в Русе. Втората премиера ще бъде ден след първата - на 29 септември. 
Гостуването на Бина Харалампиева продължава традицията досегашните русенски представления на пиесата на Едмон Ростан да са белязани от големи и славни за родния театър имена. На сцената на русенския театър „Сирано дьо Бержерак“ е била поставяна през 1923 година. Тогава режисьор е бил великият Кръстьо Сарафов, който е изпълнявал и главната роля - на Сирано. Следващата постановка е с премиера на 8 март 1959 година. Режисьор е именитият Любомир Шарланджиев, като Сирано на сцената излиза Михаил Михайлов, а ролята на неговата любима изпълнява друго емблематично име от театралната история - Невена Коканова.