Регулирането на цените е подход от времето на централизираната пазарна икономика и не би довело до добро на пазара. Това заяви лидерът на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски, предаде репортер на БГНЕС.

Коментарът на Лукарски е във връзка с предстоящия днес национален протест срещу високите цени на горивата и по-конкретно за едно от исканията на протестиращите да се създаде орган, който да регулира цените.

„Това беше възможно преди 10 ноември. Хората, които искат такова нещо, малко се връщат назад в мисленето. Като десен политик не мисля, че държавата трябва да се намесва някъде, регулирайки цени”, каза Лукарски. Той коментира, че начинът, по който хипотетично това може да стане, както в Австрия-да има държавен дистрибутор на горива, който да продава горивата до цени, близки на производителите и по този начин да поддържа цените ниски. В България такова нещо няма и не е възможно, обаче смята икономическият министър. „Няма как държавата да създаде орган и регулатор. По принцип и идеята на КЕВР като регулатор, е постепенно да се оттегля от регулаторните механизми на икономиката в началото на другата година. Затова се създава и енергийна борса. Централизираната икономика остана назад във времето преди 10 ноември”, категоричен бе Лукарски.

Какво би казал на протестиращите довечера все пак, той отвърна, че „на хората от улицата” не може да диктува някакви правила. „Факт е, че в България хората най-после проявиха интерес към това какви са цените на горивата. В момента цените на горивата падат, ще ми се да вярвам, че не е само заради проверките, които се случиха напоследък”, коментира той.

За това, че все пак цената на горивата е далеч по-висока от тази в САЩ и Европа, Лукарски заяви, че наистина е далеч от тези, които са в Дубай или Италия, например. Той си го обяснявал, с това, че има различни пазари и различни потребления. „Нека да не гледаме непрекъснато зад океана, пред океана и там, където има добив на петрол. Проблем на България е, че нямаме собствени добиви и трябва да се съобразяваме все пак. И на българските пазари пада петролът. Понеже българинът никога не е доволен ще ви кажа, че в Германия, когато цената на горивото падне между 1 и 2 цента всички немци говорят за това и излиза на първа страница на вестниците”, каза министърът на икономиката.

„Разбира се, че като потребители бихме искали да паднат повече цените, но да не забравяме, че ние не сме най-големият пазар и потребители на горива. От това също зависи цената”, заключи Божидар Лукарски.