Има моменти, когато се чувстваме изчерпани, независимо колко харесваме работата си, обичаме семейството си. Позната ни е картината на трудното събуждане, разхвърляния дом, липсата на тонус дори за удоволствие и желание да спим цяла вечност, особено пред дългоочаквания годишен отпуск...

Има моменти обаче когато не можем да си позволим отпускане. Тогава не ни остава нищо друго, освен да подсилим и да подпомогнем организма и настроението си по биологичен път.

Първо правило, за да се чувстваме в тонус, е да поддържаме енергията на тялото постоянна. Това означава, че трябва да приемаме по определено количество калории на сравнително равни интервали. Така предотвратяваме забавянето на метаболитните процеси, които организмът предприема, за да съхрани енергия, когато тя му е в дефицит, както и спад на кръвната захар, което носи ред неблагоприятни последици както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

Специалистите днес не препоръчват задължително закуската веднага след ставане. Много по-ползотворно за съвременния начин на живот е да я планирате след 2 – 2 ½ часа след събуждане. Желателно е закуската все пак да предостави количество полезни бавни въглехидрати и достатъчно протеини, така че вареното яйце и порцията кисело мляко с 2-3 супени лъжици овесени ядки, орехи и плодове, си остава една от най-полезните форми за сутрешното меню.

Изпиването на чаша кафе сутрин се е превърнало в ритуал за човечеството. И е факт, че едва ли има по-добър начин за ободряване и стимулиране на мозъчната дейност след сън. При стрес щипка канела в чашата, особено ако предпочитате капучино, наред с бодростта, носи и усещане за спокойствие, което е буквално вълшебна формула да приключим бързо със спешните задачи.

За тези, които предпочитат чая, най-подходящият, за да подобрят способността си да се съсредоточават, е зеленият. Зеленият чай съдържа аминокиселината L-теанин, която подобрява алфа излъчването на мозъка. Тези вълни са характерни при състояние на релакс и онова спокойствие, което постигнем ли се превръщаме във виртуози в работното си пространство. Зеленият чай е подходяща напитка и за понатежалия следобед, за да възвърнем отново работоспособността си.
 
В случай, че не можете да си позволите въобще кофеин, или защото обичате, бихте могли да се отдадете на удоволствието от изпиването на чаша чай от мента. Той няма да ободри, но със сигурност ще намали чувството на умора и тревожност и ще ви зареди с положителна енергия.

Ако искаме да поддържаме ума си постоянно, консумацията на шепа горски плодове ежедневно би ни помогнала да постигнем тази цел, да намалим риска от влошаване на паметта и болест на Алцхаймер. В краткосрочен план, порцията антиоксиданти от тези дребни наситени с пигмент плодове ще се отрази благоприятно на кръвообращението ни, ще спомогне за насищането на клетките на тялото и мозъка с кислород, което нормално ще подобри умствените ни възможности.

За тонизиране през деня ще ви помогнат и парченцата цвекло в салатата – отразява се благоприятно на циркулацията на кръвта, лимоновата вода или натуралната лимонада, която предпазва от дехидратация и съответно забавяне на метаболизма, влошаване на паметта и функциите на мозъка, парченце черен шоколад, който освен че подобрява кръвообращението и паметта, задейства ред невротрансмитери, на които дължим кондицията и усмивката си. Учените казват, че дори само ароматът на разрязан свеж лимон може да има чудодеен ефект за съсредоточаването ни върху даден въпрос.

Продуктите се препоръчват за подобряване на концентрацията от д-р Джен Мак Даниел, говорител на Американската академия по нутрициология и диететика.