На 84-годишна възраст е починал в неделя известният български драматург и театрален изследовател Василен Васев. Роден на 6 февруари 1931 година, Васев е завършил славянски филологии в Софийския университет и театрознание във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. Работил е като драматург в театрите в Габрово, Велико Търново, Перник, а в русенския театър заема тази длъжност в продължение на две десетилетия - от 1970 до 1990 г., един от най-бележитите периоди в историята на ДТ „Сава Огнянов“. С Русе е свързана и дисертацията, с която Василен Васев става доктор на изкуствознанието - темата е „Русенският театър от Освобождението до Първата световна война“. 
На историята и бележитите имена в театъра в Русе Василен Васев бе посветил и много от своите книги - „Светлик на Дунава“, „Русенски обелиск“, „Градина на музите“, „Елена Стефанова. Творчески портрет“. 
Отиде си ярка творческа личност от съсловието на театроведите, която с пряката си работа на драматург и критик остави светла диря в българския театър, се казва в съобщението на русенския театър за кончината на Василен Васев. Погребението ще бъде на 1 септември от 12.30 ч в църквата „Св.Преображение“ в София.