С изпълненията си на класика и джаз 13-годишният русенски пианист Николай Димитров заинтригува зрителите и ръководителите на майсторски класове в Седмото издание на Международната академия по пиано на гръцкия остров Порос. В нея участваха над 80 млади пианисти от Европа, Азия и Америка. Възпитаникът на Училището по изкуствата имаше пет изяви и бе единственият участник, който грабна две награди на публиката - за класическото си изпълнение на етюда „Черните клавиши“ от Шопен и за дуо с джаз. 
Николай свири с оркестъра на Атинската симфониета първа част от Концерт за две пиана от Моцарт заедно с гръцкия пианист Фотис Мадзаридис. В един от двата гала концерта пък направи джаз импровизации върху „Мъртви листа“ със студента от Музикалната академия Ангел Николов. Двамата изненадаха публиката в Порос с джаз на два рояла, без да са репетирали заедно, а изпълнението им влезе в Топ 5 в класацията на зрителите. 
13-годишният пианист изнесе и самостоятелен рецитал с произведения от Бетовен, Шуман, Шопен и Панчо Владигеров, комбинирани с две джазови парчета. Извоюва си място и в най-важния концерт „Пълнолуние“, с който се закрива академията, като изпълни „Порив“ от Шуман.
Пътуването на талантливия 13-годишен пианист до Порос се осъществи с подкрепата на общинската фондация „Русе - град на свободния дух“ и фондация „Бистра и Галина“. На 12 септември Николай ще се изяви в „Музикферайн“ във Виена като носител на първа награда от Международния конкурс „Гранд прайз виртуозо“.