Спешно трябва да се прекрати източникът на бежанската вълна към Европа, това е размирният Близък Изток. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на закриването на осмия летен университет на МГЕРБ, който се проведе край Варна, предаде Радио „Фокус” – Варна. По думите на премиера Бойко Борисов, това трябва да се реши от големите световни началници. „Това не е в нашите възможности, ние просто само понасяме само последствията от това и те ще бъдат все по-тежки и по-тежки. Само завчера сме командировали още 80 полицаи по границата с Турция, а това са средства. Дадохме 30 милиона за ограждения, пари които иначе щяха да отидат за детски градини”, посочи премиерът. 

Според него проблемът не е само в парите. „Тези бежанци ще останат в Европа. Трябва да се мисли хората какво ще работят, децата къде ще учат. Демографския проблем е огромен. Емигрантите не отиват нито в САЩ, нито в Русия, а идват в Европа, не само в Германия, но и Сърбия, Македония, Унгария, те са до нас, подчерта Бойко Борисов. 

Той каза, че ДАНС е помогнала на унгарските служби със залавянето на трафикантите на хората, които бяха намерени мъртви в камион в Австрия. Министър – председателят посочи още, че е доволен от това как се усвояват еврофондовете. „Българите се научиха да работят. 

Административния капацитет на екипите в министерствата и в общините, които работят вече е добър, имаме един прекрасен вицепремиер по въпроса, какъвто е Томислав Дончев. Резултатите вече са видни. Обликът на много градове вече е променен. Даваме пари за всякаква инфраструктура, за фасадите на сградите за пътища за ремонт на театри и опери”, каза още Бойко Борисов.