В последните години пшеницата е хибридна и отключва много автоимунни заболявания, предупреждава в интервю за Агенция „Фокус” диетологът Огнян Симеонов. Той коментира, че е добре, за да се обърне статистиката, все повече деца да консумират вредни храни веднъж на ден, трябва хората от Министерството на здравеопазването да прочетат книгата „Пшеницата маскирания убиец” написана от Уилям Дейвис. „Там пише, че трябва да се спрат тестените изделия, за да се отслабне и да се намери пътя към здравето. Защо е това нещо? Това е така, защото пшеницата не е тази, която се е отглеждала преди хилядолетия”, обясни той. Според него в последно време тя е хибридна и няма нищо общо с обикновената такава. 

„Това изменя гените и хората по един или друг начин започват да напълняват. Най-интересното от това е, че започват да се отключват автоимунни заболявания”, коментира Симеонов. Диетологът каза, че в хибридното тесто, когато се сложи допълнително и хлебна мая в тестените изделия става отрова, която 99% от всички хлебарници в България и света използват. 

„Има не повече от 1% хлебарници в България, които гледат да не използват хибридно брашно или сода при направата на хляба”, посочи той. Според него е модерно хората да си правят в къщи хляб, но не знаят, че трябва да внимават и с продуктите, които използват за направата му. 

„Брашното не трябва да има повече от един състав. На етикета му трябва да пише „мляно брашно”. Не трябва да има нито ензими, емулгатори, витамин „C” или, каквито и да е било стабилизатори. Трябва да има обикновено „мляно брашно”, посочи диетологът.

По думите му трябва да се ограничи даването на джобни пари на децата за храна в училище. „Трябва да се ограничи даването на джобни пари за лавките в училищата, в които се продават всякакви вредни неща с надценки от 300% до 400%”, посочи той и коментира, че родителите трябва да се научат да дават на децата си вместо пари за храна, готова такава, като например сандвич с пълнозърнест хляб.

„В днешно време най-вредните неща се намират в лавките на децата. Като даваме пари на децата ние не им правим добро, а лошо. Това е така, защото с тези пари те си купуват предимно енергийни напитки, защото това е някаква мода при тях”, каза той.

„Другото, което е модерно при децата, са цветните сокове, които понякога са и замразени. В тях има изключително голямо съдържание на етър. От такива неща пълнеят децата”, допълни Симеонов. Според него тези деца са предимно от семейства на необразовани родители.