Развитието на детските умения за общуване чрез езика и речта е много интензивно до петгодишна възраст. Проговарянето при всяко дете е строго индивидуално. При някои деца това се случва, преди да навършат годинка, а други до 3 годинки не могат да водят нормална комуникация. Затова ранната диагностика от специалист-логопед при малките деца, които имат трудности с проговарянето, е изключително важна за тяхното взаимодействие с околния свят. Това каза пред „Утро“ Силвия Пасева - логопед в Логопедичен център „Медика“.
По принцип родителите трябва да обърнат внимание на говора на децата си, когато навършат 6-месечна възраст.
Много е важно да не се пропусне моментът на гукането на бебето
т.нар. лепет. Той е залегнат именно в тази възраст и навремето бабите, като искаха да разберат как са внучетата им, питаха бебето гука ли, гледа ли си ръцете и весело ли е, защото това са основните показатели, че детето е добре, обясни Пасева. Между 9-месечна възраст и година и два месеца бебето трябва вече да изговаря първите думи: мама, тати, баба, кака или бати. В активния речник на детето в тази възраст влиза още думата дай. Между година и осем месеца и двегодишна възраст появата на прости и кратки изречения също е показател, че детето се развива правилно.
За съжаление в моята практика са идвали родители с
деца на 4 години, които не могат да изрекат нито една думичка
обясни логопедът. Най-честото оправдание на майките е, че бабата постоянно повтаряла, че на детето нищо му няма, баща му също късно проговорил. Това успокоение не е добро за детето и то изостава от връстниците си, тъй като родителите не са специалисти и не могат да предвидят дали то ще проговори, или липсата на говор ще се задълбочи. А говорът е функция на съзравяне на много области в нервната система на човека, каза Пасева. Чрез него децата натрупват социален опит, стават любопитни и емоционално стабилни. 
В България децата тръгват на училище на 7-годишна възраст, като преди това са били в предучилищна група, която на 80% копира дейността в първи клас. Ако обаче детето е проговорило на 4 годинки, то не може да навакса този период и изостава от съучениците си. Защото
в първи клас вече се затвърждава фината моторика на речта
но детето не е подготвено емоционално да бъде ученик, смята специалистът. При това положение учителите, които в началния курс работят с 25-30 ученици, слагат етикет на детето, че е глупаво и затова не може да се справя с учебния материал. Тогава вече родителите му търсят нашата помощ на логопеди и ние, успоредно с уроците, започваме да работим за правилно изговаряне на думите, обясни Пасева.
Ранното даване на модерни мобилни апарати в ръцете на детето е предпоставка и риск за късно проговаряне, казва специалистът и дава няколко примера. Наскоро в кабинета й дошло двегодишно момиченце, което имало GSM и боравело много добре с него. Това дете няма потребност да говори, защото вниманието му е ангажирано с телефона, и когато аз му подадох кукла, то тръгна да излиза от кабинета, разказа логопедът. Друго момиченце пък снимало куклата с телефона си, без да каже и една дума. Момченце  дошло с играчка-трансформънс и не проявило никакъв интерес към играчките, които логопедът му давал, за да проведе диагностиката.
На малчуганите не трябва да се дават модерни телефони, таблети или електронни играчки
защото те не проявяват интерес към околния свят и така говорът им се забавя, категорична е Пасева. Когато обаче момиченцата си играят с кукли, те влизат в ролите на майки и казват на „децата“ си същите думи, които са чули от родителките си. Така проговарят по-рано от момченцата и не се налага родителите да търсят помощ от логопед. Същата положителна роля играят книжките и песничките, които бабите четат и пеят на внучетата си. Затова аз се радвам, когато видя, че някое дете го гледат бабите и дядовците, защото при тях има режим и те играят с тях, а не ги оставят да се увличат в игри пред компютрите, за които няма нужда от изговаряне на думи, обясни логопедът. Тя съветва родителите, ако детето не проговори до година и два месеца, да се търси помощ от специалист, който ще диагностицира състоянието му. Според Пасева много родители се страхуват да направят това в ранната детска възраст и търсят решение на проблема, едва когато децата им станат ученици.
Практиката досега показва, че
всяко шесто дете от яслена възраст до 4-5 години в Русе има дефект в говора
Той се изразява в бързоречие, разместване на букви, срички или съкращаване на думи. Това децата правят и после, когато започнат да пишат, и нерядко учителите ги мислят за бавноразвиващи се.
За съжаление, от провежданите безплатни консултации на Логопедичен център „Медика“ за Деня на детето - 1 юни, много малък процент родители на деца с проблем в говора се възползват от тази възможност. А занимателните игри в кабинетите на логопедите са най-различни и увлекателни и работата с всяко дете е строго индивидуална. При някои малчугани терапията е в рамките на три-четири месеца, но има случаи, когато продължава до година. След терапиите, които се провеждат с детето, логопедите дават съвети на родителите и ги обучават какви упражнения да правят с него у дома, защото в противен случай изчакването то само да проговари, може да задълбочи проблема и да остави трайни последици в речевото поведение и общуването му с околните, каза Пасева. Тя обясни още, че в последните години работата на логопедите включва нови програми и методи за диагностика на говора, а когато се наложи, детето се насочва към невролог, психолог или психиатър.