Сръбската държава да си върне обратно стъкларската фабрика в Парачин. Изненадващо това поиска шефът на общинския съвет в Парачин Саша Паунович. Думата "национализация" не е спомената, пише "168 часа".

През 2012 г. мажоритарният собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев купи 67% от това предприятие с пари именно от Корпоративна търговска банка.

Паунович се позовава на факта, че собственикът не изпълнява задълженията си по договора, и иска да се намери нов, стратегически инвеститор.

Стъкларският завод има задължения към сръбската държава от 3 млн. евро за ток и 20 млн. евро за газ, които след последните отсрочки трябва да бъдат платени до 1 септември, вторник.

Политици в Сърбия не знаят какъв е остатъчният процент, който държавата е запазила като собственост в завода.

"За мен е напълно логично държавата да се нагърби с отговорността да намери нов стратегически партньор, доколкото има останал дял във фабриката.

Ако правителството смята, че приватизацията не е приключила, тъй като има неизпълнени клаузи в договора, би трябвало да го направи - казва Саша Паунович пред местните медии. - Ако пък сделката вече е приключила и българският предприемач е окончателен собственик на стъкларския завод, властите трябва да предприемат мерки срещу него, каквито се вземат срещу некоректни длъжници."