За нас мажоритарният вот е преференциалното гласуване. Няма разминаване между моето мнение и това на колегите, гласували в парламента срещу въпрос за мажоритарното и задължителното гласуване, това е наша отдавнашна позиция. Това заяви съпредседателят на Реформаторскиs блок Радан Кънев, пред Нова телевизия.

„От първия момент идеята на президента Плевнелиев за референдум беше лош политически ход, ние държим само на електронното гласуване, искаме то да се въведе”, уточни лидерът на ДСБ.

Той подчерта, че половината от българите категорично нямат доверие на политиците си и не искат да гласуват. Заради това от Кънев смята, че на това може да се отговори с промяна на поведението и махане на простотията.

Радан Кънев потвърди, че техен кандидат за кметските избори ще бъде настоящият кмет на община Борино, който на предишните избори е бил независим кандидат, подкрепен от ДПС. Реформаторите ще имат и свои кандидати в селища в смесените райони в Делиормана и Кърджалийско, допълни още Кънев.

Не разбирам думите на премиера, че съдебната реформа се прави за след Цацаров, каза Реформаторския блок. Преди дни Борисов обяви, че промените за след мандата на главния прокурор Сотир Цацаров.
Кънев подчерта, че до сега подобно "отлагане" на съдебната реформа не е обсъждано. Той уточни, че след връщането си от САЩ не е разговарял с премиера.

"В първите парламентарни дни, 1-2 септември, ще имаме среща с Борисов за парламентарната програма и на нея ще настоявам да изясним този въпрос в детайли", подчерта Кънев. Той за пореден път каза, че за Реформаторския блок реформа в прокуратурата също трябва да има.

Според Радан Кънев акцент в работата на правителството и управляващото мнозинство е да се направят нужните законодателни и персонални промени, за да заработят институциите. Той допълни, че е наложителна подмяна на целия състав на Комисията за защита на конкуренцията, защото сегашният състав "е продуциран от ДПС в последните 12 години". Кънев допълни, че мандатът на сегашните членове изтича скоро и тогава ще се направи промяната.