Поредният спад на руската валута в понеделник за първи път обезпокои видимо руснаците, като в Москва и по-големите градове се образуваха опашки от хора пред валутните бюра. След 24 август експертите за първи път проговориха открито за „критически спад” на рублата, а властите – за екстрени мерки за поддръжка на икономиката, пише mk.ru.Както обикновено в такива случаи, от правителството се чуват преди всичко мнения, призвани да успокояват обстановката. И както обикновено с тази нелека задача отново се нагърби министър Алексей Улюкаев. Според него, няма смисъл да се правят прогнози за валутния курс на националната валута, защото „най-лошото е вече зад нас”.

„Вижда се, че руската икономика вече е на дъното и оттук нататък можем да очакване нейния ръст”, каза още министърът. Дали това е така, ще стане ясно утре, когато Владимир Путин събира експерти, министри и банкери на съвещание за икономиката и финансовата система на страната.

Ден преди „Черния понеделник” за рублата, премиерът Дмитрий Медведев заяви, че правителството е готово да се намеси в полза на стабилния курс на валутата. Но два дни след това нищо не е направено по въпроса. 

Вместо интервенция, както прави Пекин в момента на спад на акциите и индексите на фондовия си пазар, Москва се задоволява да каже на бизнеса и гражданите си:”Трябва да преживеем този момент”, оставяйки всеки да се оправя сам.

А междувременно проблемите за част от руския бизнес вече започнаха- първите съобщения за масов отказ на руснаци от пътувания зад граница и отказване на вече предплатени почивки зачестиха, от Московската полиция съобщиха за уволнение на над 7000 души свои сътрудници, а банковите среди регистрираха осем пъти повече освободени сътрудници от големите търговски банки за последния месец, отколкото за миналата година.