Въпреки дъжда и силния вятър доброволци и екоексперти събраха 35 чувала отпадъци от остров Алеко и района на лагера си край Сливо поле. От тях 15 са годни за рециклиране. Това беше третата акция, организирана от туристическо дружество „Приста“. Тя трябваше да се проведе и на остров Мишка, но лошото време не позволи това да се случи и акцията приключи ден по-рано. В нея участваха 20 души, от които 15 доброволци, 5 експерти и други придружаващи лица. Основната група беше от Русе, но имаше участници от София и Свищов, разпределени по възраст от 18 до 60 години.
На път към Алеко в първия ден срещу бившия Комбинат за тежко машиностроене (КТМ) доброволците забелязаха на пътя за плавателни съдове обърната лодка, участваща в международната регата ТИД, и се притекоха на помощ. В рамките на един час екипажът на обърнатия каяк и самият каяк бяха извадени на брега, а 10 минути по-късно на плавателния път се разминаха два шлепа. Заради спасителната акция, силния вятър и вълните доброволческата група се забави и пристигна на носа на остров Алеко около 17 ч. Там участниците намериха стари отпадъци, които бяха започнали да се разпадат на части и не бяха годни за рециклиране. Те събраха 10 чувала боклуци, като впечатление направиха множеството ароматизатори за тоалетни чинии, мокри кърпички и други отпадъци, характерни за санитарни помещения. 
На следващия ден групата трябваше да се върне и отново да чисти на Алеко, но заради силния дъжд остана в лагера край Сливо поле. В промеждутъците, когато не валеше, доброволците успяха да почистят района около лагера, откъдето събраха 25 чувала отпадъци. По-стръмните склонове към реката изобилстваха от торби, пълни с боклуци и строителни отпадъци. 
По план в неделя участниците трябваше да чистят остров Мишка, но метеорологичните условия не позволиха, тъй като в близост до острова се образуваха големи вълни. Там трябваше да се присъедини и група от Тутракан, но това не се случи. 
Акцията е по проект „Заедно за устойчиво развитие на дунавските острови“ по програмата за подкрепа на неправителствените организации в България. От 12 до 13 септември предстои следващата акция, която ще е на остров Мишка.