Конкурсът за есе „СДС - 25 години по сините стъпки. Демократичната промяна и дясната перспектива пред Република България“ е първата инициатива, с която партията възражда и сплотява младежките си организации. Целта на есето е младежките структури на СДС да се опознаят и да може да се организират на национално ниво. Това съобщиха на пресконференция вчера председателят на общинската организация на СДС Станимир Станчев, неговият заместник Стоян Янев и Мартин Илиев от младежкото СДС във Варна. Илиев подчерта, че с тази иницатива СДС показава, че се интересува от младежите в България и иска те да участват във властта и в градежа на собственото си бъдеще.
Творбите на участниците ще се оценяват от 5-членно жури с председател Божидар Лукарски. Желаещите могат да изпращат своите творби на Фейсбук страницата на инициативата - www.facebook.com/msdssofia и на e-mail: [email protected]. Срокът на конкурса, в който могат да участват младежи до 29 години, е до 15 септември, като отличените на първо, второ и трето място ще получат парични награди в размер съответно на 500, 300 и 200 лева. 
По отношение на кандидатурата за кмет и листата за общински съветници на Реформаторския блок Станчев бе лаконичен, като само припомни, че в края на месеца на пресконференция партията ще представи официално кандидатурата си за кмет. „В бъдещия общински съвет ще има още по-добри съветници и ще покажем, че при нас коалиционната култура е на много високо ниво. И по време на кампанията, и по време на бъдещата работа на общинските съветници от Реформаторския блок ще имаме само креативни предложения, рационални идеи и работа за благото на нашите общности и нашия красив град“, каза още Станчев.