Луксозен плаващ курорт ще акостира в Бургас на 27 август. Тогава пристига гигантския кораб "Emerald Princess" с 3080 пасажери и 1200 души екипаж, който е рекорден по големина за черноморския град.

Лайнерът е дълъг 290 метра, широк 36 и заради внушителните му размери се очаква стотици бургазлии да се струпат на Морска гара, за да наблюдават маневрите му в залива. Височината му надвишава трафикулата на пристанището, която ще бледнее на фона на огромного корабно тяло.

Заради големия брой туристи, които ще се изсипят наведнъж в Бургас, пристанището въведе ограничения в движението на коли в района на Морска гара. То се налага заради безпроблемното извозване на пасажерите извън порта. Част от тях ще поемат към Несебър, Созопол, Поморие и Варна, а други ще останат да разгледат Бургас със специален шатъл автобус.

Плаващият курорт е с категория 5 звезди и разполага с 15 пасажерски палуби, 900 каюти с балкон, луксозни ресторанти, казино, театър за шоу-представления, нощни клубове, релакс зони със спа център и фитнес, няколко открити басейна. С него се открива круизнния сезон в Бургас като очакванията са до края на октомври в града да пристигнат по море 15 хиляди туристи.