Автогонките и хулиганите на пътя стават отговорност на областните дирекции на МВР, на които е разпоредено да прилагат собствени мерки, тъй като проблемите са известни по места. Това стана ясно от изказване на вътрешния министър Румяна Бъчварова по Нова телевизия вчера. А дали автогонките ще бъдат криминализирани, вероятно ще стане ясно, когато депутатите се върнат на работа в парламента.
Русе не прави изключение от другите градове и по нощните булеварди свистят гуми и се форсират двигатели. „Борисова“, „Липник“, „Мидия Енос“, новият „Тутракан“ са превърнати в писти за бързи коли и адреналин. Гонките обикновено започват след полунощ, когато светофарите мигат само с жълта светлина.
По „Борисова“ няма легнали полицаи и нощем мощни БМВ-та и аудита си мерят конете от заведението „Шатрата“ срещу бл.“Рила“ до Централна гара. След 23 часа пък се появява рокер с мощна джилера, който форсира двигателя до такава степен, че се стряскаме в съня си, свидетелстват читатели на „Утро“.
Същата е ситуацията и по бул.“Липник“ от „Олимп“ до пресечката с ул.“Юндола“ и по ул.“Мидия Енос“ от Автогара юг до комплекс „Брани“, където няма светофари, а единственият легнал полицай е почти изравнен с асфалта. Ревящи двигатели и въртящи гуми се чуват нощем по „Николаевска“ в отсечката от Универмага до „Арда“ и по новоизградения бул.“Тутракан“ от бившата сграда на Захарния завод до портала на Пристанище Изток. Жителите на старите блокове там се оплакват, че не могат да спят от гонките и са готови някоя вечер да направят жива верига на двете платна, за да спрат безумието на самозабравилите се шофьори, защото полицията не била на мястото си.
Вчера в редакцията се получи писмо от нашия читател Красимир Митев, който миналия месец подаде сигнал за ревящи мотори и коли до бл.“Олимп“ в кв.“Здравец“. Тогава Митев обясни, че от 2 години бул.“Липник“ се е превърнал в арена за състезания с коли с над 100 км/час, но никой не обръща внимание на сигналите му. На 23 юли той е уведомил и кмета за оформена писта за автогонки до бл.“Бабуна планина“ в кв.“Здравец Север 1“. По сигнала не са предприети никакви действия, независимо че тогава и „Утро“ писа за тормоза на ревящите двигатели на двете места.     
Получих жалби за гонки по „Борисова“ и в няколко малки населени места и съм разпоредил проверки на съответните полицейски управления и на КАТ, каза  директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Теодор Атанасов. За другите улици, които се използват за писти от мощни мотори и коли, той научи от „Утро“ и обясни, че за тях не е получавал сигнали от граждани, но въпреки това ще разпореди проверки. Ако трябва, униформените ще обикалят по цели нощи, но това безумие трябва да се спре и да се осигури спокойствие на гражданите, зарече се ст.комисар Атанасов.