В съдебна зала на улица "Христо Смирненски", до затвора Варна, Варненският апелативен съд продължи разглеждането на делото срещу "Килърите".

Днешното съдебно заседание по делото започна с повторен разпит на свидетелката Виржиния Гогова.

Гогова вече е разпитана пред Шуменския окръжен съд, но бе призована повторно по изричното искане на подсъдимия Петър Стоянов – Сумиста. Изясни се, че от 2009 година до преди три месеца Гогова се лекувала в метадонова програма от зависимост към хероин. Към настоящия момент тя е приключила с лечението, уточниха от съда.

Защитата на подсъдимите поиска да се назначи съдебно психиатрична експертиза, която да отговори на въпроса дали жената може да дава достоверни показания.Според държавното обвинение няма основание съдът да подлага на съмнение физическото и психическо състояние на поисканата от тях свидетелка.

Варненският апелативен съд отхвърли искането за експертиза, а от прокуратурата припомниха, че при четиричасовия разпит на Гогова пред първата съдебна инстанция не е възникнало никакво съмнение и не е била искана експертиза, въпреки че и тогава свидетелката е била на метадоново лечение.

Към Гогова бе отправено питане дали е била в Гърция в от 25 до 30 юни на 2009 година - дните преди убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Петър Стоянов поиска от свидетелката да му отговори дали някой й е звънял по телефона преди днешното съдебно заседание и дали е получавала указания какви показания да дава пред съда. Гогова бе попитана и кой я запознал със сочените за физически извършители на убийството на бизнесмена Румен Рачев - Владимир Филев и Георги Трифонов, които след убийството му на 3 юли 2009 година се укриват в хижа "Вада". Припомняме, че през юни 2011 година останки от телата на двамата мъже бяха намерени случайно от овчар край софийско село. ДНК експертиза установи, че убитите мъже са Филев и Трифонов.

Гогова изясни, че познава Янко Попов–Туцо от лятото на 2009 година, а с хижаря Райчо Стойнев се познавала от преди това.

Разпитът на свидетелката ще продължи в следобедното заседание, което започва в 14 часа.