Съдебните пледоариите по наказателното дело срещу групата на „Килърите”, което се води пред Варненския апелативен съд ще се проведат на днес, утре и на 28 април.

Във всеки един от трите последователни дни заседанията ще започват в 9.30 часа в залата на ул. „Христо Смирненски” 19, до Затвора Варна. Подсъдимите в този казус са вече само петима - Петър Стоянов, Васил Костов, Георги Вълев, Янко Попов и Райко Стойнев.

Варненският апелативен съд разглежда този казус за втори път, след като Върховният касационен съд отмени присъдата, произнесена от друг състав на въззивния съд през 2014 година в частта за убийствата на адвоката Петър Лупов и на бизнесмена Румен Рачев. За тези две убийства на доживотен затвор бяха осъдени Петър Стоянов, Васил Костов и Георги Вълев.

ВКС потвърди наказанието на Петър Атмаджов – 4 години затвор, за побой над либийски гражданин, като тази присъда вече е изтърпяна. Върховните съдии отмениха 15 годишната присъда на Янко Попов и 7 годишната присъда на Райко Стойнев за убийството на Румен Рачев. Двамата подсъдими имат влязла в сила оправдателна присъда за убийството на Борислав Георгиев. След като изтърпя 5 годишна присъда за участие в престъпната група на Петър Стоянов, от ноември миналата година подсъдимият Янко Попов търпи мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 30 000 лева, определена от Варненския апелативен съд.

След повторното възстановяване на делото (септември 2015 година) Варненският апелативен съд насрочи и проведе 8 съдебни заседания. По искане на страните по делото и на съда бяха допуснати до разпит 10 свидетели и 1 вещо лице. При последното съдебно заседание на 10 март тази година съдът намери делото за изяснено от фактическа и от правна страна и насрочи дните 26, 27 и 28 април за съдебните прения.