С уникални сувенирни монети с космат мамут от едната страна и герба на България от другата, могат да се сдобият от миналата седмица посетителите на Екомузея в Русе. Там беше поставена вендинг машина от проекта „Златна монета“ - серия „Златна България“, от която срещу 4 лева може да се купи колекционерската монета, която е с дебелина 2,8 мм, диаметър 30 мм и покритие, имитиращо злато. Машината е разположена срещу асансьора, в близост до стълбите към горния етаж. До момента вече има закупени над 10 монети. 
За да се запазят в най-добро състояние, специалистите препоръчват монетите да се съхраняват в пластмасова капсула или полиестерна опаковка на тъмно място. Честото докосване на покритието с пръсти може да доведе до нарушаването му поради контакта с човешката пот, която действа като киселина, и е възможно да го повреди. Въпреки това качеството на релефа и изключителната детайлност ще останат непокътнати в продължение на много години, твърдят експертите.
До 2-3 седмици пък се очаква да бъде поставена още една вендинг машина от същата серия, която ще изсича монетите. Колекционерите ще могат да избират между три различни модела - с мамут, бухал или риба.
Машини от серията „Златна България“ има също на връх Шипка, на нос Калиакра, в Националния исторически музей в София, в замъка в Равадиново, на крепостта Царевец във Велико Търново. В проекта „Златна монета“ участват 8 държави, сред които и България.