Всички пътници във влаковете на БДЖ, които на 20.08. ще спрат на гара Сеново, ще получат подарък от „Каолин“ АД. В четвъртък предприятието ще отбележи Деня на миньора с пищно парти в Сеново. През настоящата година се възстановява традицията всички работници и служители от деветте завода на Каолин в цяла България да празнуват заедно, със семействата и децата си. 700 гости ще се веселят на площада пред завода в Сеново на концерт с участието на звездите Веселин Маринов, Глория и др.
„Каолин“ АД има много поводи за празнуване. Вчера на официалната церемония за отбелязване на Деня на миньора в София „Каолин“ АД бе засипан с награди от Българската минно-геоложка камара. Наградата в категория „Иновации“ беше присъдена за внедряването на уникална инсталация, която произвежда енергия вместо от природен газ от изгарянето на слънчогледови люспи. Съоръжението е без аналог в България и е пример за използване на биогориво, с което се намаляват едновременно и производствените разходи и емисиите вредни вещества в атмосферата. „Каолин“ АД получи и наградите в категории „Грижа за природата“ и „Безопасност и здраве“, като предприятие, което не е допуснало нито едно нарушение на законодателството в сферата на опазването на околната среда и нито една трудова злополука.
Буквално преди седмици завърши и дългогодишната съдебна сага около концесията на „Каолин“ за ново находище в местността „Балабана“, община Дулово. От 2010 година тази концесия, върху която предприятието има законни права, беше атакувана по всички възможни съдебни начини от лица, имащи интерес дейността на предприятието да бъде блокирана, а развитието му спряно. Сега, с окончателно решение на ВАС правата на „Каолин“ АД върху концесията „Балабана“ са потвърдени.
„Каолин“ АД беше придобито през 2013 г. от германската минна компания „Кварцверке Груп“ ГмбХ, която обеща да гарантира устойчивото развитие на „Каолин“ и сериозни инвестиции в заводите, както и в опазването на околната среда и безопасността на труда. По всичко личи, че немският инвеститор спазва обещанията си.