След опасните жеги дойде дългоочакваното захлаждане, но с него дойдоха порои, гръмотевични бури и градушки. 8 градуса разлика за един ден в София показаха термометрите. Вчера код оранжево за обилни дъждове, гръмотевици и бури имаше в пет области: Габрово, Велико Търново, Търговище, Русе и Разград.В Централна и Северна България паднаха и краткотрайни градушки. Дъждът бързо превърна и асеновградските улици в реки, сигнализираха наши зрители. С порои и гръмотевици се събудиха и в петте области в Централна и Северна България, където синоптиците бяха обявили код оранжево.

„Лятото не е свършило. Разбира се, това е едно значително захлаждане, което ще се усети в цялата страна. Отначало в западните и централните райони, а утре и в Източна България. Но това не е края на лятото”, обясни синоптикът д-р Анастасия Стойчева.

Синоптиците напомнят, че за втората половина на август са характерни навлизанията на по-хладно време. Някои се радват на по-ниските градуси, други се мръщят, но да не забравяме, че лятото на 2015 г. не е като миналото, което беше едно от най-хладните и дъждовни за последните години.

В планините прохладата ще е между 19 и 22 градуса, но и там ще има гръмотевични бури и дъждове. Прогнозите са августовските температури да бъдат от 24 до 29 градуса.

Тази седмица температурите няма да са така високи. Отново валежи очакваме в четвъртък, но от неделя, понеделник другата седмица, отново бавно ще започне повишение на температурите.