150 лодкари, между които 63 чужденци, участници в юбилейната 60-та международна регата по Дунав ТИД 2015, хвърлиха котви вчера под хотел „Рига“. С флотилията пристигнаха гребци от Германия, Австрия, Унгария, Сърбия, Румъния, ЮАР, Холандия, Англия и България. 
Най-възрастният участник е 80-годишен сърбин, а най-младият - 7-годишната Сияна Блажева от Плевен, която се спуска по реката със семейството си.
Във водния керван има за първи път и група от шестима незрящи българи. 
„Обикновено цялата дистанция от Инголщадт до Силистра се изминава от около 30 души. Едни слизат, други се качват. Българин с шведски паспорт например е платил такса от 550 евро за плаване по цялата отсечка. Таксата за българите, независимо в колко етапа ще участват, е 20 евро“, обясни за „Утро“ комендантът на регатата Йонко Кожухаров от Нова Загора.
В старта от Инголщадт участие взе завършилият „Екология“ в Русенския университет Мартин Николов. Той предаде щафетата на други българи в Пасау, като качи на борда им знамето на университета.  
След почивния ден днес екипажите ще поемат утре към Ряхово. Към регатата от Русе ще се присъединят около 50 души, представители главно на туристическото дружество „Приста“. На път ще потеглят и 4 лодки на Русенския университет.