Празник на плодородието, празник на ябълката, концерти, изложба на плетива, демонстрации на бойни спортове са само малка част от пъстрата и разнообразна програма по повод 31 години от обявяването на Борово за град. Събитията, които се провеждат под патронажа на кмета на Борово Георги Георгиев, ще започнат още в четвъртък с празнична кулинарна трапеза в Горно Абланово и ще продължат до 6 септември, когато денят ще е наситен със събития. 
В неделя и понеделник от 8 ч ще се проведе почетна обиколка с велосипеди на туристически забележителности от Борово до Батин, организирана от туристическо дружество „Белите брези“.
На 28 август от 19 ч по телевизия „Дестинация България“ ще бъдат представени филмите, заснети в Батин по проекта за съхраняване на етнографското наследство и предаването „Фолклорът. 
В последния ден на август от 18 ч ще се състои концерт и изложба на плетива във Волово, а от 20 ч концерт в Брестовица. 
Празникът на плодородието е на 1 септември от 16 ч в Обретеник, а на 5 септември от 11 ч е традиционният празник на ябълката в Екзарх Йосиф. 
В Борово на 4 септември в 14 ч ще бъде открит фолклорният фестивал „От Дунав до Балкана“, а вечерта от 20 ч ще има концерт на формация „Кипри“ със специалното участие на народната певица Илияна Найденова. Два часа по-късно ще има дискотека под звездите на площада. 
За малчуганите пък е предвидено детско ателие за занаяти на площада в Борово на 5 септември от 15 до 18 часа. 
Тържественият концерт по случай 5 септември, когато се навършват 31 години от обявяването на Борово за град, ще бъде от 20 ч. В него ще участват добричкият фолклорен ансамбъл „Добруджа“ и спектакълът „От кристалния извор на българския фолклор“. Празникът ще бъде отбелязан и с тържествена заря. 
На 6 септември, когато е Денят на Съединението, в Борово ще има спортен празник с демонстрации на бойни спортове и футболни срещи. От 18 ч е планирано атрактивно Стънт мотор шоу на площада, а от 20 ч ще бъде награждаването на победителите в осмото издание на фолклорния фестивал „От Дунав до Балкана“.