Вестник „Утро“ се нарежда в първата половина на най-четените всекидневници в България. Изданието има има 2,2% пазарен дял на вестникарския пазар в национален мащаб и държи вниманието на 1% от общата аудитория на всекидневните вестници в България, която възлиза на 2,4 милиона души - близо половината от пълнолетното население. Това показват даните от национално представително проучване на Консултантска къща „Прогрес консулт“, осъществено по метода на преки лични интервюта сред 1050 души през юни.
И в двете класации - за аудитория и за пазарен дял, вестник „Утро“ е на почетното 13-о място от общо 27 проучвани издания, като след него остават вестници с национално разпространение като „Всеки ден“, „Дума“, „Меридиан мач“, „Земя“ и други.
Като аудитория „Утро“ може да се мери с „България днес“ и е с еднакъв брой читатели със „7 дни спорт“, „Новинар“ и „Марица“. 1% от общата аудитория на вестниците, колкото е делът на „Утро“, е 24 000 човека. Но тъй като един вестник не се чете само от един човек, а най-малко от трима, това означава, че новините на „Утро“ стигат до почти 100 000 човека. Впрочем тази цифра отдавна е надхвърлена като харесвания в най-масовата социална мрежа Фейсбук, което също е показател за качеството на вестника.
Идентично е положението на „Утро“ и в класацията за пазарен дял в национален мащаб с 2,2%. Сред регионалните издания обаче вестникът е на трето място след „Марица“ /също с 2,2%/ и „Струма“ /4,1%/.
Лидери и в двете класации са „Телеграф“ /14,7% аудитория и 33,4% пазарен дял/, „24 часа“ /11,6% аудитория и 26,5% пазарен дял/ и „Труд“ /11,3% аудитория и 25,8% пазарен дял/. В дъното са „Атака“, русенският „Бряг“ и плевенският „Посоки“ /също издание на „Бряг“/, като и трите вестника имат 0,1% аудитория и 0,2% пазарен дял.
Според изследването най-голям интерес към всекидневниците проявяват представителите на частния бизнес, хората със свободни професии, служители в частни фирми и държавните служители.
Консултантска къща „Прогрес Консулт“ е основана през 1996 г. и е една от най-авторитетните маркетингови агенции, която провежда системни проучвания за аудиториите на медиите в България. Данните от тези проучвания са в полза както на рекламодатели, рекламни агенции, медиашопове и др., които могат по-успешно да планират рекламните си кампании, така и на самите медии, които получават точна снимка за състоянието и позиционирането на печатното издание, телевизията или радиото на пазара.