След триумфа, който вече пожъна с „Вълшебната флейта“ и спектакъла „Реквием“ на Моцартовите празници в Правец, на Русенската опера й предстои ново доминиращо участие в друг български музикален фестивал - този път в Банско. 
На солистите, оркестъра, балета и хора от Русе са поверени две от вечерите на един от най-младите български музикални фестивали. Той започва дни след като красивият южнопланински град излиза от кожата си на столица на джаза и се потопява в класическата музика. 
Банско Опера фест започва на 27 август, когато на централния градски площад в 20.30 часа жителите на града и хилядите гости от различни държави ще видят балета на Лудвиг Минкус „Дон Кихот“ в артистичната версия на русенския балет. На следващата вечер русенци ще бъдат само зрители - на оперната постановка „Кармен“, дело на варненския оперен театър. Третата вечер на празниците на класиката също е русенска - зрителите ще имат удоволствието да видят оперетата „Царицата на чардаша“% на Имре Калман. Режисьор е Марио Николов, който изпълнява и главната роля, а на диригентския пулт ще бъде Найден Тодоров.
Оркестърът и балетът на Русенската опера имат и още три ангажимента до края на август - на 27-и и 28-и те ще партнират на Мария Сапунджиева, Ненчо Илиев и Веселин Анчев в комедийния спектакъл „Мъжът на жена ми“. Представлението с режисьор Мариус Куркински ще забавлява публиката първо в Бургас, а след това и във Варна. В последния ден от летния месец русенци ще представят в Габрово своята „Аида“ под диригентската палка на Владимир Бошнаков.