Пореден опит на джигитите да измамят КАТ. Този път средствата предоставя Инернет. В мрежата се върти търговия с материали, които могат да направят номера на автомобила невидим за електронните очи на пътна полиция. Доколко обаче тази схема е ефективна?Няма еднозначно мнение дали подобни трикове са действително ефективни или пък са просто популярен фолклор. Но така или иначе някои шофьорите опитват с идеята да избегнат глобата за превишена скорост, предава Нова тв. Каква е схемата и какви са глобите?

Трикът, който подлуди социалните мрежи, е познат на много шофьори. Купуваш онлайн специално фолио, съобразено с конкретния регистрационен номер на колата. И го поставяш внимателно на табелата. Покритието е прозрачно и на практика трябва да отразява светлината от номера, когато блесне светкавицата на камерата.

„Когато блесне светкавицата хилядите малки призми разсейват светлината по различен начин, отразяват я в различни посоки и затова не може да се получи ясна представаа за снимката или конкретен образ”, обясни Стефан Александров, собственик на автосервиз.

Същият ефект някои шофьори твърдят, че постигат с лак за коса, с който пръскат регистрационния номер.

„Лакът за коса прави нещо като филм и по този начин образът, снимката с регистрационния номер излиза доста мътна”, добави Стефан Александров.

От МВР няма как да ограничат нито онлайн продажбата на фолиото, нито пък употребата на лак за коса. От "Пътна полиция" обаче обясниха, че тези методи не могат да заблудят стационарните и мобилните камери, които дебнат за нарушители по пътищата. Дори и фолиото действително да ограничи видимостта в инфрачервения спектър, повечето камери отново ще фиксират регистрационната табела. Това мнение споделят и от Асоциацията на пострадалите от катастрофи.

„Който иска да си похарчи парите и после пак да получи електронен фиш вкъщи с посочена глоба, нека да пробва”, коментира Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадали от катастрофи.

Прикриването на регистрационния номер по какъвто и да било начин се наказва. Глобата е 50 лева. Дори и в този скромен размер, санкцията може да има възпитателен ефект, ако събираемостта е на ниво, смятат още от асоциацията. На фона на войната по пътищата, която взима толкова много жертви, заради превишена скорост, най-добре е просто да спазваме правилата. Тогава няма да има нужда да крием номерата на колата.