Много от ромите, които са работили в европейски страни, спечелили са парички и са се върнали, вече живеят по модел, доста по-различен и по-цивилизован от досегашния. Това е един от изводите, които правят от Клуб „Отворено общество“ след приключване на работата по проекта „Гражданско участие в интеграционната политика“ в партньорство с областната управа. 8 информационни срещи, дискусии в осемте общини в Русенска област, анализ на фактите и статистическите данни и кръгла маса включва проектът, обобщи координаторът Даниела Янева. Тя подчерта, че в общините Ценово и Борово всички деца от ромски произход ходят на училище, докато в други общини отпадането от образователната система все още е тревожен факт. Все още са малко и здравните медиатори, които работят с ромите - те са едва 5 за цялата област, посочи Янева. 
Като следствие от заминаването на работа в европейски страни на много роми се отчита видима промяна в техния бит. Особено силно това се забелязвало в Бяла, Борово и Ценово. По-рядко вече се женели малолетни ромки, а в Ценовско дори намалявали семействата с повече от две деца - тези, които са били в Европа, очевидно предпочитат европейския модел с по-малко наследници, констатират от „Отворено общество“. Европейското влияние се забелязвало също в къщите, които ромите си строели с изкараните в ЕС пари, а тези, които са се върнали с хубави коли, настоявали за по-добри пътища. 
Ето, на срещата в Иваново, например, исканията, които ромите заявиха, бяха три, и то напълно цивилизовани, каза Янева. Дневен център за възрастни, детска площадка в центъра и да се асфалтира улицата, по която ромчетата ходят на училище - това били желанията. 
Това е пътят и ние ще продължим да правим всичко, за да приобщаваме ромския етнос към живота в областта, каза Пенка Попова от областна администрация. 
Трябва да отбележим, че в цялата Русенска област няма нито едно нападение над медицински екип, за разлика от цялата страна, каза общинският съветник Милан Николов. Сега повечето се женят вече по любов, а не както преди - то е защото вече нямат средства да дават за булка, както беше, обясни Николов. Като отчете, че сред ромите вече има хора със средно и висше образование, той настоя в общините да се провеждат отделни конкурси за ромски експерти. Имаме хора с образование, но все пак трудно се състезават с българите, а не може някой от български етнос да отговаря за ромските въпроси, каза Николов.