След масови протести на зърнопроизводителите срещу изискването собствениците на резервоари за съхранение на горива да монтират върху тях фискални устройства за отчитане на зареждането на селскостопански машини, срокът за слагането на нивомерите се отлага с два месеца за 31 октомври. Това предвижда проект на наредба, публикуван от Министерството на финансите за публично обсъждане.
 Според сега действащите текстове срокът за монтирането на нивомерите на резервоари с вместимост над 1000 литра изтича в края на август. Мярката обаче предизвика протести на земеделците, които изкараха преди две седмици трактори и комбайни по бензиностанциите, за да демонстрират какъв хаос ще предизвикат, ако стриктно изпълнят наредбата.
Новината за отлагането на срока идва и на фона на искана от зърнопроизводителите среща с премиера, от когото търсят помощ за решаване на проблема им със задължението за монтиране на нивомерите. Според тях това изискване ще доведе до големи разходи, а определени фирми, предлагащи на пазара устройствата, ще получат огромни печалби.
Вчера от Националната асоциация на зърнопроизводителите обявиха, че продължават да стоят зад искането на земеделските производители да бъдат освободени от извънредните финансови разходи по монтиране на касови апарати и нивомери. В същото време асоциацията предлага решения за засилен контрол срещу нелегалната продажба на горива, разработени заедно с петролната и газова асоциация.